Minőségi bort vettem egy üzletben, egy palack 1400 forintba került. Egy baráti vacsoránál négyen ittuk meg az egész üveg tavalyi évjáratú vöröset, tehát fejenként maximum két decit fogyasztottunk. Másnap az egész társaságnak szörnyen fájt a feje. Először azt hittük, az étellel van gond, de több ismerősöm is mesélt hasonlót azóta, egyértelműen az italt okolta mindenki – számolt be friss élményéről olvasónk, aki arra kért, járjunk utána, miért fájt a fejük és miért érezték egész nap ilyen szörnyen magukat, rosszabbul, mintha másnaposak lettek volna.
– Nem túlzok, ha azt mondom, az idei időjárás az utóbbi húsz év legrosszabbja volt a borászok számára. Sajnos sokat kell a boron utólag javítani, de természetesen mindenki próbál minél kevesebb adalékanyagot használni – mondta lapunknak egy névtelenséget kérő alföldi borász.
Hozzátette, ettől még nem egyértelmű, hogy a bor utólagos feljavítása miatt minden palack után szörnyű fejfájásunk lesz, hiszen a kellemetlen tüneteket kiváltó okok szinte mindig előjönnek, időjárástól függetlenül is.
– Senkinek sem mondok újat azzal, hogy a boltokban kapható, minőséginek tartott, drága borok közül jó néhány nem kizárólag szőlőből készül. A kiváló és megbízható minőségre törekszik mindenki, ehhez sokan a kémiát hívják segítségül, egyébként törvényesen. Ebbe beletartoznak különböző enyhe ízesítő trükkök, a fordított ozmózis vagy éppen savtalanító eljárások. Ezeket nem is kell feltüntetni a palackon, tehát a fogyasztó az egészből a világon semmit sem fog észrevenni. Csak azt, hogy ha valamelyiket visszautasítja a szervezete, akkor bizony megfájdul a feje – mondta a szőlész.
Hozzátette, gyakran egy pohár bor után is jelentkezhetnek ezek a tünetek, de senkinek sem kell ilyenkor megijednie. Sokaknál a cukor is kiválthatja, de legtöbbször a kén a ludas. A borász szerint ezt a szert már nagyon régóta használják a szakmabeliek. Bevallotta, hogy nála is nélkülözhetetlen alapanyag, de tudni kell, hogy mennyi kerülhet belőle a hordóba.
– Főleg a hordók kezelésénél, a must és az abból létrejövő bor tartósítására alkalmas. Nem ismerek olyan borászt, aki ne használná, van, aki az égvilágon semmilyen szert nem tesz hozzá, de ként igen. A rutinosak főleg gáz formájában alkalmazzák, füstjét a hordóba engedik, ami fertőtlenít, hogy a bor békében erjedhessen. Tudni kell azonban mértéket tartani, a túl sok kén miatt ugyanis könnyedén megfájdulhat a borfogyasztó feje – magyarázta a szakember.
Szerinte a fejfájást bizonyos erjedésért felelős baktériumok is előidézhetik. Az ezekből kialakuló vegyület, a hisztamin sokaknál idézi elő a fájdalmat. Mindettől függetlenül a borász mindenkit borfogyasztásra biztat, mert ő inkább az ital jótékony hatásait ismeri.
(Megjelent a Magyar Nemzet 17. oldalán szombatonként olvasható Fogyasztóvédelem c. mellékletben.)