Mire az ember végigböngészi három-négy csomag virsli címkéjét, elmegy a kedve az egésztől. Most, amikor a törvény végre rákényszeríti a gyártókat, hogy a korábbinál sokkal pontosabban tüntessék fel termékeik összetételét, a virsliről is fellebben a rejtély fátylának néhány rétege.
3. Virsli
Legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt, (vízgőzzáró műbélbe töltött termék esetén) füstöletlen, vagy füstízesítésű homogén metszéslapú készítmény. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 40%.
3.1. Minőségi jellemzők
a) Kémiai jellemzők
Fehérjetartalom legalább 10,0% (m/m)
Víztartalom legfeljebb 70,0% (m/m)
Zsírtartalom legfeljebb 25,0% (m/m)
Nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 2,5% (m/m)
b) Érzékszervi jellemzők
Alak, méret: Egyenletes vastagságú, az átmérő legfeljebb 30 mm.
Burkolat: A burkolat sima, tiszta, alatta 5 mm-nél nagyobb zsírzsák nem látható.
Állomány, szerkezet, metszéslap: Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. A metszéslap homogén állományú, 5 mm-nél nagyobb légüreg nem, legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 3 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot, legfeljebb néhány 1-2 mm-es méretűt tartalmazhat. Rágás után jól összeálló, melegen lédús, rágási maradék nincs.
Szín, íz, illat: A metszéslap egyenletes világos rózsaszínű. A fűszereloszlás egyenletes.
A főtt húspép íze mellett bors- és paprikaíz érezhető, de idegen és mellékízek nem érezhetők. Kellemesen, enyhén sós ízű. Illatában a főtt húspép, a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, idegen szagok nem érezhetők. Füstölt termékek esetében ízében és illatában a füst érezhető.
Nem minden, az biztos. Mert például a baromfi virslik többségénél megtalálható az összetevők között a baromfi hús és a baromfipép is. A felsorolásból egyből kiderül, hogy a kettő nem lehet ugyanaz, mert akkor miért kellene ezt a bizonyos pépet külön megemlíteni.
De mi lehet ez a pép? Mármint, ha nem hús – és amint a bal oldali keretes írásban látják, a virslibe ilyen pépféle nem kerülhetne, csak hús meg szalonna. Valószínűleg ez az a rész, amit nem szeretnénk pontosan ismerni. Akkor miért vesszük meg?