A közlemény szerint a minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, kimutatható mennyiségben ugyanakkor tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot. Az ökológiai gazdálkodásból származó (bió) mintákból semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt kimutatható.
A vizsgálat kimutatta, hogy gombaölő hatású növényvédő szerek gyümölcsrészbe jutása rendkívül csekély mértékű, szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. E termékekből több (esetenként több száz) kilogrammot kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez – hangsúlyozta a Nébih.
Valamennyi minta bőven meghaladta a cukor-sav aránynál előírt minimumértéket, és a létartalomra vonatkozó előírásoknak is megfelelt. A termékek többsége 100 grammonként 40-70 milligramm C-vitamint tartalmazott, így egy narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin-bevitel több mint felét.
A hivatal a laborvizsgálatok – mely során 302 hatóanyagra és bomlástermékeikre végzett méréseket – mellett a déligyümölcsöket íz, illat, szín, hámozhatóság és héjvastagság szempontjából ellenőrizte. A kóstolók az édesebb, vagyis magas cukor-sav arányú gyümölcsöket találták jóízűnek, első helyen a görög Navel, másodikon a spanyol, bió Salustiana, a harmadikon a szintén spanyol származású Navelina végzett. A kedveltségi teszten az is kiderült, hogy az íz és a szín nincs szoros összefüggésben egymással, vagyis a szép, élénk szín még nem garancia a finom ízre – olvasható a közleményben.