A magyar tenger elválaszthatatlan részem

A cseles tó és környezete ügyes fortéllyal ejt rabul mindenkit, aki a közelébe kerül.

Velledits Éva
2017. 07. 25. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azon szerencsések közé tartozom, akinek sok balatoni nyár jutott. Emlékszem, ahogy a Skodával „tépünk” a 7-esen egy hatalmas ággyal a csomagtartón, és aztán egyszer csak zutty, az ágy a 7-esre zuhant. Apám kis segítséggel visszatuszkolta, irány tovább a Balaton. Emlékszem, nagyszüleim sátortetős aligai házának tetőterére, ahol a bennrekedt melegben a szúnyogok véget nem érő zúgására nehéz volt elaludni. Emlékszem Alexre, a tejfehér bőrű szeplős NDK-s fiúra, akiért a barátnőm bolondult, és aki inkább énértem bolondult. Természetesen nem rajzoltam szerelmi háromszöget.

Emlékszem arra is, hogy apám itt engedte meg, hogy beleszívjak a cigijébe. Szörnyű volt.

Aztán lett saját telkünk, ahol először csak sátraztunk. Vadregényes volt az akarattyai löszfalban, a sátorból kilépve a Balaton millió árnyalatú kék színében elmerülni és a horizonton megpihenni.

Mire jórészt apám kétkezi munkájával felépült a kis faház, már nem jártam le, mert felnőttem, és másokkal, máshol nyaraltam.

Majd jöttek a fesztiválok. Emlékszem, Zamárdiban az EFOTT-ra, ahol Eszter pasi miatti bánatában először gyújtott rá egy Quimby-koncerten. Azóta is lelkifurdalásom van, ha arra gondolok, hogy én adtam neki az első szálat. Tökéletes volt, amikor Péterrel és Grétával a Soundra vonatoztunk, ahol „végigszeleteltük” az éjjelt, és utána hajnalban vissza Budapestre. Péterrel egy fülhallgató két végén osztozva hallgattunk Kid Rockot.

A magyar tenger elválaszthatatlan részem. Sokszor merültem el az aranyhíd apró, remegő hullámaiban. A cseles tó és környezete ügyes fortéllyal ejt rabul mindenkit, aki a közelébe kerül.

Alábbi válogatásunk hatvan év balatoni emlékeit idézi fel, különleges pillanatokat, ahol a tó állandósága generációkat szolgál alázattal.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.