Hullámok hátán az északi fényben

Milyen lehet egy szörfverseny az északi sarkkörön túl, amin még gyilkos bálnák is elindulnak? Épp ilyen.

MN
2017. 09. 29. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szörfről feltehetően mindenkinek a napfényes partok jutnak eszébe, ahol az aranyszínű homokon barnára sült emberek rohannak a deszkáikkal a fehéren fodrozódó óceánba, hogy meglovagolják a hatalmas hullámokat. Hawaii, Kalifornia vagy Ausztrália lebeghet a szemünk előtt, esetleg Spanyolország vad hullámai, de semmiképpen sem az északi sarkkörön túli vidék, ahol a szörfösök nyakig neoprénbe öltözve vágtatnak a hullámokon. Pedig van egy verseny, amely éppen erről szól. A norvégiai Lofoten-szigeteken immár tíz éve rendezik meg minden ősszel a Lofoten Masterst, amely egy baráti társaság szórakozásából komoly presztízsű megmérettetéssé nőtte ki magát.

 

Ma már a világ minden tájáról érkeznek versenyzők az észak-norvégiai Unstadba, hogy meglovagolják a dermesztő hullámokat. Az idei tornát a múlt hét végén rendezték, és bár több kategóriában számos győztest hirdettek, a szervezők minden alkalommal hangsúlyozzák, a legészakibb szörfbajnokság lényege, hogy minden résztvevő jól érezze magát. Persze a festői szépségű szigeteken ez nem túl nehéz.

 

Lofoten a 67. és a 68. északi szélességi fok között fekszik, területe 1227 négyzetkilométer, amelyen alig 24 ezer ember osztozik a páratlanul gazdag élővilággal. A szigetcsoport gyakran felbukkan a világ legszebb tájait összegyűjtő listákon, nemritkán az első helyek valamelyikén, ami, elnézve az apró szigetekből és a mélykék tengerből hirtelen égbe szökő sziklákat és az előttük apró makett falunak tűnő zöld dombokra épült településeket, cseppet sem meglepő. Főként ha mindehhez a látványhoz a zöld égi hullámként felbukkanó északi fény ad hátteret.

 

Ideális helyszín a szörfözéshez, ha csak a festői szépségű tájat, vagyis a világ leghíresebb strandjait is könnyedén lepipáló partszakaszt nézzük, és nem gondolunk bele abba, hogy vajon hány fokos lehet a víz. Persze hiába van több mint kétszáz kilométerrel az északi sarkkörön túl, Lofoten időjárása a helyzethez képes igen kellemes. A Golf-áramlatnak köszönhetően még télen sem gyakran megy fagypont alá a hőmérséklet, igaz, nyáron nincs melegebb 15 foknál.

A meglepően barátságos időjárás azonban még így sem teszi a szörfösök paradicsomává a skandináv ország északi részét. Ennek ellenére a sportnak komoly hagyományai vannak Norvégiában. A hullámlovaglást a Lofoten Masterst szervező Marion Frantzen édesapja honosította meg az országban. A férfi halászhajón dolgozott a déli tengereken, és amikor Sydney híres tengerpartján, a Bondi Beachen szörfdeszkára állt, tudta, ezt a sportot haza kell vinnie magával. Visszatérve Norvégiába a barátaival a Beach Boys Surfin’ Safari című lemezborítója alapján elkészítették első deszkájukat, amihez egy régi hűtőszekrény szigetelését használták fel. Így született meg a norvég szörf.

Amely mostanra alaposan kinőtte magát. – Az elmúlt néhány évben egyre többen és többen érkeznek Norvégiába szörfözni – mesélte a Lofoten Mastersről riportot készítő al-Dzsazírának Marion Frantzen. – Az emberek vadregényes tájakra vágynak, és itt nem kell félniük a cápatámadástól, legfeljebb sirályok és fókák veszik körbe őket, miközben a megfelelő hullámra várnak.

Mintha csak megsértődtek volna Frantzen szavain, a verseny közben váratlanul két orka bukkant fel a part közvetlen közelében, beúsztak a nagy hullámra váró szörfösök közé, majd angolosan távoztak. Megjelenésük láthatóan nem okozott nagyobb pánikot, a verseny egyik kommentátora mindössze annyit mondott: „Kíváncsi vagyok, vajon a bírók hány pontot adnak majd a gyilkos bálnák produkciójára.” A szörfösök azért a biztonság kedvéért kijöttek a vízből, nehogy megzavarják a hívatlan vendégek hullámlovaglását.

 

A kardszárnyú delfinek felbukkanása aligha árt majd a verseny hírnevének. A lofoteni megmérettetéssel kevés rendezvény tudja felvenni a versenyt, hiszen hol máshol lehet nappal szörfölni, este pedig megcsodálni az északi fényt? – Persze nem trópusiak a körülmények, de a hideg vízhez is hozzá lehet szokni – mondta Edi Siswanto indonéziai szörfös. – Kevesen gondolnak Norvégiára mint igazi szörf helyszínre, de a jobb napokon a hullámok pont olyanok, mint Balin.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.