Vicces hely ez az Európai Unió

Ha Věra Jourovának igaza van, akkor nekünk egy ilyen unióban nincs keresnivalónk.

2020. 10. 05. 15:41
European Commission Vice-President Vera Jourova holds a news conference, in Brussels
European Commission Vice-President Vera Jourova holds a news conference after a college meeting of the EU executive in Brussels, Belgium April 29, 2020. REUTERS/Francois Lenoir/Pool - RC2BEG9NDKEO Fotó: Francois Lenoir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Věra Jourová az Európai Bizottság alelnöke, egyben az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztosa. Věra Jourovát 2006-ban letartóztatták a prágai repülőtéren, korrupcióval vádolták, 33 napot ült előzetes letartóztatásban. Végül nem volt elegendő bizonyíték ellene, így felmentették. Nos, ez a hölgy felel az unióban az európai értékekért és átláthatóságért.

Didier Reynders pedig a igazságügyekért felelős biztos, akit korábban szintén korrupcióval és pénzmosással vádoltak, de nála sem találtak elegendő bizonyítékot a vádakra.

Nos, ők ketten felelnek a bizottságban a jogállamiság érvényesüléséért a tagállamokban.

Vicces hely ez az Európai Unió, meg kell mondanom.

Jourová asszonyt az előzetese időszakában elhagyta a férje. Viszont nemsokára igazi szellemi társra talált Soros György személyében. Büszkén fényképezkedett az irgalmas szamaritánus Soros mellett. Karrierje innentől – ki tudja, miért? – magasra szárnyalt, egészen az Európai Unió, tehát gyakorlatilag Európa egyik vezetőjévé vált.

Vera Jourová egy igazi hasznos idióta, küldött ember, a globális elit által rá bízott feladatait nagy szorgalommal teljesítő politikai tényező. Az látszik rajta, hogy időnként önmagával sem ért egyet: tavasszal, amikor éppen a magyar vészhelyzettörvényt támadta az európai liberális hálózat, véletlenül elszólta magát, és azt mondta, hogy elolvasván a törvényt, abban nem talált jogállamellenes elemeket. Pár nappal később már megvilágosodott: nagy baj van a törvénnyel, közölte.

Jobban járt volna, ha nem olvassa el, ahogyan azt gyakran a liberális-sorosista hálózati társai csinálják. Úgy meggyőzőbben lehet érvelni hazánk ellen, a tények ismerete igencsak zavaró lehet Jourovának és társainak. Joggal jegyezte meg Varga Judit miniszter asszony: mintha némi presszió alá került volna a derék biztos.

Jourová azóta is folytatja az ámokfutását hazánk ellen – a magyar demokráciát betegnek nevezte és a magyar embereket véleménynélkülieknek –, Varga Judit pedig, a rá jellemző, modellértékű karakán kiállásával fel is szólította a lemondásra, Orbán Viktor pedig ez ügyben levelet írt Jourová főnökének, Ursula von der Leyen bizottsági elnök asszonynak.

De nem is ez most a legfontosabb számomra, hanem az, amit nem is olyan régen mondott, de elsiklottunk felette. Ez így szólt – nem szó szerint –: a nyílt társadalom eszménye, szellemisége ott dobog az unió szívében. Meg persze Soros György szívében.

Két lehetőség van: vagy igaza van Jourovának, vagy nincs. Ha nincs, akkor innentől egyszerűen tekintsük a hölgyet persona non gratának, akinek a mondanivalója nem érdekes számunkra. Ha viszont mégis igaza van e lelkes Soros-követőnek, akkor annak súlyos következményei vannak. Akkor nekünk, magyaroknak – és talán a lengyeleknek is – nincs keresnivalónk az Európa Unióban. Nincs keresnivalónk egy olyan unióban – ismétlem, egy olyan unióban –, ahol egy német szocdem politikus, nevezett Katarina Barley azt mondhatja következmények nélkül, hogy Orbán Viktort – vagy a magyarokat és a lengyeleket, ki tudja már ebben a nagy német sajtószabadságban? – ki kell éheztetni. Nincs keresnivalónk egy olyan unióban, amelyben következmények nélkül mondhatja azt „lazán” Mark Rutte holland miniszterelnök, hogy képzeljünk el egy Magyarország és Lengyelország nélküli uniót. Ha Jourová igazat mond, akkor, ahogy a Most múlik pontosan című ismert dalban hangzik el, „nem vagyunk jó helyen”, és „nem vagy való nekem”. De és még egyszer: ebben az unióban akkor nincs helyünk.

Egy ideológiáktól, értékkövetelésektől mentesített, szuverén tagállamok közötti, egyenrangú gazdasági-kereskedelmi együttműködésekre orientált unióban viszont igen. Egy új közös piacban. Ha ez sem megy, akkor az uniót a közép- és kelet-európai régióban kellene újragondolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.