Csőstül jön a baj: rossz hírt kapott Ukrajna

Leminősítette Ukrajna eddig is mélyen spekulatív államadós-osztályzatát pénteken a Moody's Investors Service.

TK
2014. 02. 01. 2:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja péntek éjjel, az európai és amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy Ukrajna államkötvény-osztályzatát az eddigi „Caa1”-ről egy fokozattal „Caa2”-re rontotta, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Ukrajna „Caa2” besorolása – amely más hitelminősítők módszertanában „CCC”-nek felel meg – a legrosszabb szuverén adósosztályzat egész Európában. A „Caa/CCC” minősítési kategória már rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.

A héten egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor\'s is ebbe a kategóriába süllyesztette Ukrajnát, az addigi „B mínusz/B”-ről egy fokozattal „CCC plusz/C”-re rontva a hosszú és a rövid futamidejű ukrán szuverén devizaadósság besorolását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.