Itt a legalacsonyabb a minimálbér

Mindössze 20 ezer dinár, azaz 53 800 forint.

WA
2014. 02. 23. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság beszámolt arról, hogy a szakszervezetek a közelmúltban egyhangúlag kérték a minimális órabér megemelését, mivel a régióban Szerbiában a legalacsonyabb a törvény által előírt legkisebb összeg. Azt szeretnék elérni, hogy a 115 dináros (309 forint) órabért 130 dinárra (350 forint) emeljék, habár voltak, akik megjegyezték, hogy ez az emelés sem javítana sokat a dolgozók anyagi helyzetén. Szerintük ugyanis a normális életviszonyok kialakítására akkor lenne esély, ha a minimális órabér 230 dinár (619 forint) lenne.

Egyesek szerint a minimálbér kérdését már előbb fel kellett volna vetni, mivel Szerbiában ma 400 ezer dolgozó él ebből az összegből – írta a Magyar Szó.

A lap internetes forrásokra hivatkozva a régió többi országáról is közölt adatokat. Ezek szerint Szlovéniában a legmagasabb a minimális órabér, 4,42 euró (1376,5 forint), Horvátországban 2,3 euró (716 forint), Macedóniában 1,03 euró (321 forint), és még Bosznia-Hercegovinában – ahol a rossz gazdasági helyzet és a magas munkanélküliségi ráta miatt zavargások törtek ki – is legalább 1,1 eurót, vagyis 342,5 forintot kap egy dolgozó óránként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.