Törvényt sértett több bank

Visszajárnak az ügyfeleknek az ingyenes pénzfelvétel miatt megemelt díjak.

Hajdú Péter
2014. 02. 15. 6:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több pénzügyi szolgáltató esetében is bizonyítható, hogy az ingyenes pénzfelvétel terheit áthárították az ügyfelekre, legalábbis a vizsgálatok pillanatnyi állása ezt mutatja – nyilatkozta a törvény életbelépését követően indított ellenőrzésekről a Magyar Nemzetnek a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Binder István a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, a vizsgálatok lezárultával márciusban megszületnek a vétkes bankokat elmarasztaló határozatok is. Az érintett pénzintézetek jelentős bírságra számíthatnak, s vissza kell utalniuk a jogtalanul kiszámlázott díjtételeket is a megrövidített ügyfelek számlájára.

Bár arra számítottunk, hogy a bankok tömegesen szüntetik meg akcióikat, ez egyelőre elmaradt, mindössze a MagNet és az OTP Bank választotta ezt a megoldást – elemezte a bankok eddigi lépéseit a Bankráció.hu elemzője. Gergely Péter elmondta, azok a bankok, amelyek már az év végén előrejelezték a februártól várható változtatásokat, általában azzal magyarázták a váltást, hogy a tavaly bevezetett pótlólagos tranzakciós adó miatt keletkezett és eddig el nem számolt pluszköltségeik miatt kényszerültek változtatásra.

– Úgy tűnik – folytatta a szakember –, a pénzintézetek inkább teljesen új számlacsomagokkal igyekeznek átalakítani a bankhasználati szokásokat. Az elmúlt fél évben olyan jelentős változások következtek be a működési körülményekben, hogy arra csak új számlacsomagokkal tudnak érdemben reagálni. Az sem elhanyagolható, hogy ez esetben teljesen szabadon alakíthatják az áraikat.

– Vannak bankok, amelyek az új számlacsomagokat alternatívaként kínálják, mint például az Erste, ahol megmaradnak a régi számlák is. Akadnak olyanok is, amelyek kivezetik a régi számlacsomagokat, s a banknál maradó ügyfeleknek az újak között kell választaniuk. Ilyen például az AXA Bank új kínálata – hangsúlyozta a szakértő. – Arra számítunk, hogy a pénzintézetek jelentős része még az első fél évben megjelenik új számlakínálatával. Az eddig ismertté vált megoldások azt mutatják, de a megváltozott szabályozói környezet is azt valószínűsíti, hogy az ingyenes pénzfelvétellel járó változásokra válaszul aktív bankhasználatra ösztönzik majd az ügyfeleket a pénzintézetek. Vagyis akkor jár jól az ügyfél, ha a készpénzkímélő megoldásokat választja. Az új csomagok áraiban a bankok ösztönözni fogják a jövedelem számlára utalását, a közüzemi számlák átutalásos fizetését, a bankkártyás fizetést, s visszatérítésekkel és egyéb kedvezményekkel igyekszenek majd rábírni az embereket a hitelkártya kiváltására és használatára.

A változásokban – ha kimondva nem is, de a feltételekben mindenképpen – benne van az is, hogy a pénzintézetek szeretnének megszabadulni azoktól az inaktív ügyfelektől, akik csak arra használják a bankszámlát, hogy az oda érkező fizetést felvegyék, s készpénzzel fizessék minden kiadásukat. – Miután minden bank kissé másként látja a boldogulás útját, érdemes lesz majd végigbogarászni a teljes palettát, s bankhasználati szokásainkhoz leginkább illeszkedő számlacsomagot választani, mert akár évi több tízezer forintot is megspórolhatunk a helyes bankszámla kiválasztásával – foglalta össze a lényeget a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.