Andor hivatala bíróság elé idézi Nagy-Britanniát

Az Európai Bizottság az uniós bíróság elé idézi Nagy-Britanniát az EU-munkavállalók szociális juttatásainak szigorításai miatt.

2014. 03. 23. 21:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap szerint a jogi eljárást Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős EU-biztos hivatala kezdeményezi. Andor szóvivője a Telegraphnak elmondta: a jogi eljárás alapja az, hogy Nagy-Britannia diszkriminatív gyakorlatot folytat más EU-tagállamok polgáraival szemben, amikor az életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodáshoz fűződő jogosultság igazolásához köti az uniós társállamokból érkező bevándorlók hozzáférését egyes szociális juttatásokhoz, például a bejegyzett álláskeresőknek járó állami támogatáshoz. Az EU-biztos szóvivője szerint ez ellentétes a társadalombiztosítási rendszerekről szóló uniós jogszabállyal, amely tiltja a közvetlen és közvetett diszkriminációt a szociális ellátó rendszerek igénybevételében.

London a külföldi EU-polgárok szociális ellátási szabályainak szigorítását célzó tervek és intézkedések miatt az elmúlt hónapokban többször is komoly konfliktusba keveredett Andor Lászlóval, akinek ismételt bíráló nyilatkozatait rendre éles ellenkritikával fogadták brit konzervatív politikusok. A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció ugyanis – főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni átmeneti korlátozások lejárta nyomán, az európai parlamenti választások közeledtével, gyakran a liberális koalíciós partner ellenkezésével dacolva – sorra jelenti be az uniós állampolgárok nagy-britanniai munkavállalási feltételeinek szigorítását, és az unión belüli szabad munkavállalás egész rendszerének korlátozását is követeli.

David Cameron miniszterelnök tavaly év végén a Financial Timesban részletesen is ismertette London e követeléseit. Szerinte olyan új megállapodást kell kötni, amely az EU „központi, ám nem minden feltétel nélküli” alapelveként ismeri el a munkaerő szabad áramlását, és lelassítja a hozzáférést egymás munkapiacaihoz mindaddig, amíg nem lehet biztosra venni a 2004-es EU-bővítés utánihoz hasonló, nagyon nagy arányú migráció elkerülését. A konzervatív párti kormányfő szerint meg lehetne követelni például, hogy az új EU-tagállamok egy főre jutó jövedelme elérjen egy bizonyos szintet, mielőtt teljesen szabaddá válik számukra a munkavállalás más uniós országokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.