Jön az euró? Románia számolgatásba kezdett

Keleti szomszédunknak nagyon jól kellene teljesítenie, hogy bevezessék a közös fizetőeszközt.

BuL
2014. 03. 02. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Évente 3-4 százalékos gazdasági növekedés kell ahhoz, hogy értelmes időtávon belül megfelelően felzárkózzunk. Ha a felzárkózás stagnál, vagyis ha évi 2 százalék körül állandósul a gazdasági növekedésünk, miközben az euróövezeté ugyanígy nő, akkor azt hiszem, az ügy le van zárva” – idézte Dumitrut a román hírügynökség vasárnap.

„Számunkra a legnehezebb csatlakozási feltétel a felzárkózás. Az egy főre jutó román GDP az euróövezeti átlagnak körülbelül a 45 százaléka, elég messze a szükségestől. Az euróövezetbe eddig belépett legszegényebb ország Lettország volt: idén januári taggá válásakor az egy főre jutó GDP ott az euróövezeti átlagnak körülbelül a 62 százaléka” – mondta Dumitru.

Románia hazai összterméke (GDP) az EU statisztikai hivatalának adatai szerint az ország EU-csatlakozása, 2007 óta évente átlagosan majdnem 1,8 százalékkal nőtt, miközben az euróövezet átlagosan évi 0,2 százalékos növekedést ért el.

A román statisztikai hivatal előzetes becslése szerint Románia gazdasági növekedése tavaly 3,5 százalékra gyorsult a 2012-es 0,7 százalékról, közben az euróövezetben 0,4 százalékos visszaesést mért a 2012-es, 0,7 százalékos süllyedés után az EU statisztikai hivatala.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.