67 embernek van annyi pénze, mint a világ felének

Az Oxfam nemzetközi szervezet szerint a szélsőséges egyenlőtlenségek növekednek a társadalmi rétegek között.

HBI
2014. 04. 09. 20:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IMF és a Világbank ezen a héten Washingtonban tartja közgyűlését, és az Oxfam szerint a szervezeteknek a retorikán túl, a tettek mezejére kellene lépniük ahhoz, hogy megpróbálják mérsékelni a vagyoni szakadékot. „Jim Yong Kim, a Világbank elnöke és Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója korábban kimerítően beszélt az egyenlőtlenségek növekedésének veszélyeiről. Ezen a héten konkrét lépéseket szeretnénk látni, amelyek alátámasztják az elmondottakat” – szögezte le Raymond Offenheiser, az Oxfam Egyesült Államokban működő szervezetének elnöke.

A Nemzetközi Valutaalap nemrég két jelentést tett közzé, amelyek a világgazdaságban megjelenő egyenlőtlenségek káros következményeit fejtegetik. A Világbank korábban célul tűzte ki, hogy negyven százalékkal növelni kell a világ legszegényebbjeinek bevételeit.

Az Oxfam úgy véli, hogy a két szervezetnek változtatnia kellene a tagállamoknak tett ajánlásain és velük szembeni politikáján, és bizonygatta az egészségügy és az oktatás terén végrehajtott befektetések előnyeit. A valutaalap hagyományosan a deficit és a közkiadások csökkentése mellett tör lándzsát. „A megszorítások növelik az egyenlőtlenséget, és ezt nagyon jól tudja az IMF és a Világbank” – mutatott rá az Oxfam, és felhívta mindkét szervezet figyelmét arra is: lássák be, hogy a multinacionális vállalatok adózási és pénzügyi stratégiái szintén szélesítik a szakadékot szegények és gazdagok között.

A nemzetközi szervezet januárban még azt közölte: a világ 85 leggazdagabb emberének összesített vagyona 1700 milliárd dollár, ami megegyezik a globális összlakosság szegényebb felének együttes vagyonával. Az Oxfam korábbi közleményében úgy fogalmazott: egy emeletes londoni városi buszban kényelmesen elférne a leggazdagabb elit, amelynek annyi pénze van, mint 3,5 milliárd embernek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.