A Fed a fenntartható növekedést igyekszik megteremteni

A pénzügyi környezet alakulását nevezte meg az egyik legfontosabb szempontnak a Fed.

MD
2014. 04. 16. 21:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fed elnöke kifejtette, hogy leginkább attól függ a kamatlábak zéró közeli szinten tartásának időtartama, hogy az inflációs és foglalkoztatási adatok mennyire térnek el a kitűzött céltól, illetve mennyi időbe telik a célok elérése. Janet Yellen megerősítette a Fed régóta tartott álláspontját, hogy szoros figyelemmel követve a gazdasági fejleményeket azok változása láttán hozza meg a döntést a kamatlábak emeléséről.

A jegybank a fenntartható gazdasági növekedés feltételeit igyekszik megteremteni gazdaságösztönző monetáris politikájának alkalmazásával a lehető legmagasabb foglalkoztatás elérése és az inflációnak a jelenlegi egy százalék körüli szintről két százalék közelébe emelésével.

Minél nagyobb az eltérés a kitűzött céltól és minél lassabban sikerül azt végül elérni, annál hosszabb ideig marad érvényben a jelenlegi kamatszint – mondta Janet Yellen. Ez a megközelítés hangsúlyozza ki leginkább a Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) elkötelezettségét a gazdaság talpra állásának elősegítéséhez szükséges szintű monetáris lazítás mellett.

A FOMC a követni kívánt monetáris politika mellett vállalt nyílt elkötelezettsége (forward guidance) azt az üzenetet kívánja eljuttatni a piacoknak, hogy a Fed nem egyetlen, hanem számos gazdasági mutató, a foglalkoztatás alakulása, az infláció és a pénzügyi környezet alakulása alapján mérlegeli a gazdasági helyzetet és hozza meg a döntését a szükséges lépésekről.

A FOMC gazdasági helyzetmegítéléséről szólva Janet Yellen elmondta, hogy az az elmúlt hónapokban csak kevéssé változott a múlt őszihez képest. A rendkívül kemény téli időjárás kissé megnehezítette a helyzet megítélését, de a testület többsége szerint a gazdasági teljesítményben tapasztalható csekély visszaesés az időjárás átmeneti hatásának volt tulajdonítható.

A jelenleg 6,7 százalékos munkanélküliségi ráta 0,3 százalékpontos csökkenést képvisel az egy évvel ezelőttihez képest. Az infláció a 2012. eleji két és fél százalékról mostanra egy százalék alá esett. Az infláció csökkenése a FOMC megítélése szerint szintén részben átmeneti hatású tényezőknek tulajdonítható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.