Fitch: Orosz földgáz nélkül semmire sem megy Európa

Súlyos fennakadásokat okozna Európa gazdaságában, ha az ukrajnai válság miatt leállna az Európai Unióba irányuló orosz földgázexport.

BuL
2014. 04. 23. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett tanulmánya kimutatja, hogy Oroszország tavaly 145 milliárd köbméter földgázt szállított Európába. A Fitch szakértői szerint ekkora mennyiséget nagyon nehéz lenne más forrásokból pótolni.

Az európai földgáztermelés növelése és pótlólagos földgázmennyiség beszerzése Észak-Afrikából az orosz exportnak csupán a töredékét helyettesíthetné.

Szintén csekély mennyiség lenne remélhető a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjából, mivel Európa földgázigénye a világ teljes LNG-termelésének felével egyenlő, ráadásul a világszerte előállított cseppfolyósított földgáz zöme le van kötve hosszú távú szállítási szerződésekkel – áll a Fitch Ratings szerdai elemzésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.