Péntektől már kaphatják az 5 milliót a munkavállalók

Egy most hatályba lépett rendelet szerint ötévente maximum ötmillió forint adható adó- és járulékmentesen.

NT
2014. 04. 04. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a jogszabály értelmében a munkáltató ötévente maximum 5 millió forintot adhat adó- és járulékmentesen – a fizetésén kívül – a dolgozójának azért, hogy törlessze forint- vagy devizaalapú lakáshitelét. Ez az összeg azért is jelentős, mert átlagosan 7 millió forint a magyar családok adóssága.

A közlemény kiemeli, hogy a rendelet minimális adminisztrációt jelent az érintetteknek. Az adómentesség feltételeinek utólagos vizsgálatát például a munkáltatóra bízza és részletesen tartalmazza a munkavállalói, illetve hitelintézeti kötelezettségeket is. Fontos, hogy ha a munkáltató nem kíván a feltételek vizsgálatával foglalkozni, akkor ennek a feladatnak az elvégzését rábízhatja egy hitelintézetre is, amivel minimálisra csökkenthető az adminisztráció – írták.

A kormány az elmúlt négy évben már több mint félmillió devizahiteles család otthonát mentette meg. Az árfolyamgát, a végtörlesztés és a hitelek elengedéséhez kapcsolódó adómentességet egészíti ki ez az új lehetőség, amellyel a munkáltatók akár évi egymillió forinttal is hozzájárulhatnak dolgozóik életfeltételeinek adómentes támogatásához.

A kormány a személyijövedelemadó-törvény módosításával 2014. január 1-jével tette lehetővé, hogy a cégek adómentesen támogathassák dolgozóik lakáshitel-törlesztését. A gyakorlatban felmerülő problémákat tisztázza a most hatályba lépett miniszteri rendeletet. Az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól szóló 15/2014 NGM-rendelet a 2014. április 3-án megjelent Magyar Közlönyben olvasható.

A kormány 2010-es hatalomra kerülése óta igyekszik segíteni a bajba jutott devizahiteleseknek. Orbán Viktor 2013 szeptemberében a parlamentben a devizahitelesek ügyéről szólva hangsúlyozta: e szerződések megkötésekor a bankok visszaéltek saját helyzetükkel, az emberek jóhiszeműségével, mert úgy terjesztették el a devizakölcsönöket, hogy közben ismerték a lehetséges kockázatokat, pontosan tudták, mi lesz, ha elszabadulnak az árfolyamok, hiszen az összes árfolyamkockázatot jó előre áthárították az ügyfelekre. A miniszterelnök mindezt elfogadhatatlannak nevezte.

A kormány mozgásterét szélesíti, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) döntése szerint törvénnyel módosíthatók a korábban megkötött szerződések.

Azoknak az ügyfeleknek, akik lakásvásárláson gondolkodnak, jó alternatíva lehet az állami kamattámogatott hitel. Ennek lényege, hogy az úgynevezett otthonteremtő hitelhez járó kamattámogatás nem csökkenő, hanem fix mértékű a kölcsön futamidejének első 5 évében.

Az otthonteremtő hitel segítségével megvásárolt új ingatlan értéke telekár és áfa nélkül 30 millió forint lehet, míg korábban az adóval növelt érték nem léphette túl ezt a határt. Emellett a felvehető hitel felső határa 15 millió forint. Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitelnél az új szabályozás miatt mintegy 450 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetniük.

Elemzői vélemények szerint használt lakás vásárlásakor sokakat az tartott vissza a hitelfelvételtől, hogy az eladónak 12 hónapon belül másik ingatlan vásárlásáról kellett nyilatkoznia. 2013-tól azonban ez már nem kötelező.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.