Szédítő tempóban száguld a magyar ipar

Februárban az ipari termelés 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

KA
2014. 04. 08. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2014 februárjában – előzetes adatok alapján – az ipari termelés 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első két hónapjában 7,1 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index februárban 1,6 százalékkal emelkedett.

A kormány részéről a két legfontosabb cél az volt, hogy az adósságcsapdából kikerüljön az ország, nemcsak az állam, hanem az önkormányzatok, magánszemélyek is, másrészt fontos cél volt a foglalkoztatás növelése, munkahelyek teremtése – nyilatkozta még április 4-én Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Duna Közbeszédben.

A térségben a legmagasabb növekedéssel rendelkezünk, 2013 végén 2,7 százalék volt a magyar gazdaság növekedése, ez magasabb, mint a lengyeleké, szlovákoké vagy a cseheké – közölte Varga. „Négy év alatt elértük, hogy a csőd közeli helyzetből Magyarország gazdasági növekedési pályára tudott állni”, s most már az a helyzet állt elő, hogy londoni elemzők szerint a magyar gazdaság növekedési kilátásai magasabbak az idén, mint amit a kormány mond. A kormány szerint 2 százalék lesz a növekedés, a londoni elemzők 2,6 százalékot mondanak. A 28 uniós tagországból a magyar gazdaság növekedése az ötödik helyen volt – tette hozzá a politikus.

A javuló makrogazdasági mutatók alapján a hitelminősítők jövőre visszaemelhetik Magyarország államadós-besorolását a befektetésre ajánlott kategóriába – jósolták április 2-án londoni pénzügyi elemzők. A Bank of America – Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai új, felülvizsgált elemzésükben közölték: eddigi előrejelzésük kétszeresére, 3 százalékra javították a magyar gazdaság jövő évi növekedésére adott prognózisukat, és fenntartják az idei év egészére szóló, 2,6 százalékos GDP-növekedéssel számoló forgatókönyvüket.

A Kopint–Tárki kutatócsoportja 2,2 százalékos gazdasági növekedést vár az idén és jövőre is – mondta Palócz Éva, a konjunktúrakutató cég vezérigazgatója kedden.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.