A növekedés pályájára lépett a magyar gazdaság

A Kopint-Tárki kutatócsoportja 2,2 százalékos gazdasági növekedést vár az idén és jövőre is.

SZN
2014. 04. 01. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte: a tavalyi utolsó negyedéves, kiugróan jó növekedési ráta után várható, hogy 2014-ben a gazdasági bővülés enyhén meghaladja a 2 százalékos ütemet. A Kopint-Tárki kutatói szerint azonban nem lehet azzal számolni, hogy a mezőgazdaság az idén is a növekedés hajtóereje lesz. A cég kutatói azt várják, hogy az éves infláció 2014-ben 0,9 százalék lesz, míg 2015-ben valamelyest gyorsul, de még 3 százalék alatt marad, 2,8 százalékra várható.

Palócz kifejtette: az ipar bruttó termelésének 2013 utolsó negyedévi növekedési üteme 5,7 százalékos volt. Az utolsó negyedévi gyorsulással egyidejűleg már a belföldi értékesítés is növekedésbe fordult, de a jelentős ipari növekedést elsősorban az exportértékesítés több mint 9 százalékos bővülése tette lehetővé. Elmondta: az idén az ipar bruttó termelésének 5 százalék körüli, esetleg azt némileg meghaladó növekedésével számolnak.

A vezérigazgató kifejtette: az építőipari termelésben 2013-ban markáns fellendülést lehetett megfigyelni, az ágazat bruttó termelésének átlagos növekedése 9,4 százalék volt, de a fellendülés fő hajtóerejét még mindig az állami beruházások adják. Az idén a tavalyihoz hasonló éves növekedéssel számolnak – tette hozzá.

A Kopint-Tárki kutatóinak előrejelzése alapján az export idén 6,3 százalékkal, jövőre 6,5 százalékkal bővül, az import dinamikája ezt enyhén meghaladja, idén a behozatal 6,7 százalékkal, jövőre 6,9 százalékkal nő majd.

Ádám Zoltán, a cég vezető kutatója elmondta: az államháztartás uniós módszertan szerint számított hiányát 2014-ben és 2015-ben is 3 százalék alá, a GDP-hez mérten 2,9-2,9 százalékra valószínűsítik. Hozzátette: az államháztartást tavaly fegyelmezett gazdálkodás jellemezte, ezt alátámasztják a KSH friss, kormányzati gazdálkodást jelző mutatói is.

Kiemelte: a forint továbbra is az egyik leggyengébben teljesítő valuta a térségben, noha teljesítménye tavaly jobb volt, mint az elmúlt négy évben.

Ádám kifejtette: a külföldiek kezében lévő, forintban kibocsátott állampapír-állomány ez év január közepe és március közepe között több mint 500 milliárd forinttal – az állomány bő 10 százalékával – csökkent, a feltörekvő piacokat sújtó globális tőkekivonási hullámmal párhuzamosan. Az állampapír-piaci hozamok a január végén bekövetkezett megugrást követően február közepétől, március elejétől ismét mérséklődtek, ám egyelőre nem érték el a január második felében regisztrált mélypontokat – ismertette.

Elmondta: a forintgyengülés és a hozamok megugrása dacára folytatódott az alapkamat csökkentése, a folyamat a monetáris tanács márciusi kamatdöntő ülésén érte el eddigi mélypontját, 2,6 százalékkal. A vezető kutató úgy vélte: az áprilisi kamatdöntő ülésen még egy 10 bázispontos kamatvágásra lehet számítani.

A Kopint-Tárki közölte: a tavalyi év közepe óta a világgazdasági kilátások egyértelműen javuló tendenciát mutatnak. A növekedés a fejlett országokban erőteljesebb és stabilabb, mint a feltörekvő gazdaságokban, ahol a különböző hangulatindikátorok is vegyesebb képet mutatnak. A globális növekedés a különböző előrejelzések szerint az idén 3,6 százalék körül alakulhat a tavalyi 3 százalékkal szemben, ami jövőre 4 százalékra gyorsulhat.

A kutatók a növekedés élénkülése ellenére nem számolnak az infláció erősödésével, sőt egyes régiókban (például az euróövezetben) a defláció veszélye is megjelenik. A feltörekvő országokban továbbra is gyorsabb lesz az áremelkedés, mint a fejlett országokban. A lassan élénkülő olajkereslet csak kismértékben emeli meg a nyersolaj világpiaci árát – olvasható a Kopint-Tárki előrejelzésében. A nyersolajár hordónkénti ára a tavaly őszi csúcs óta több mint 10 dollárt esett, s jelenleg 106 dollár körül mozog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.