Tatabánya: megkezdődött a hőtároló próbaüzeme

A felerészben önkormányzati tulajdonú Tatabánya Erőmű Kft.-ben szerdán megkezdődött az ország legnagyobb, tízezer köbméteres hőtárolójának próbaüzeme.

LR
2014. 04. 02. 21:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A berendezés lehetővé teszi, hogy a Tatabánya távhőellátását végző erőmű olyankor járassa a gázmotorokat, amikor a villamos energiát jó áron tudja értékesíteni és a keletkező felesleges hőt tárolja. A tárolóból a városi hőigény a motorok beindítása nélkül teljesíthető, amikor nem gazdaságos villanyáramot termelni – mondta a próbaüzem beindítása előtt Bencsik János, Tata és Tatabánya térségének Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselő-jelöltje.

Schmidt Csaba (Fidesz–KDNP), Tatabánya polgármestere rámutatott, hogy a hőtároló a távfűtés üzembiztonságát is fokozza, mert a gázmotorok esetleges meghibásodása esetén vésztartalékként szolgál. A tízezer köbméter felfűtött víz nyári időszakban a város kétnapi melegvíz-szükségletét biztosítja, ha péntek délután leállítják a gázmotorokat, csak hétfő hajnalban kell újraindítani az erőművet. A hőtárolót az MVM-OVIT Zrt. építette meg egy meglévő olajtartály átalakításával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.