Totálisan leszállhat hazánkról az IMF

Javította a magyar hazai össztermék (GDP) növekedésére adott idei várakozását a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

BuL
2014. 04. 08. 23:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyi intézmény kedden megjelent, Világgazdasági Kilátások (WEO) című, szokásos negyedéves elemzésében az szerepel: Magyarországon a 2013-as 1,1 százalék után idén 2,0 százalékos gazdasági növekedés várható, 2015-ben pedig 1,7 százalékos. Az előző, október elején megjelent elemzésben az IMF még 1,3 százalékos növekedést várt 2014-re.

A 2014-es magyarországi inflációra vonatkozó előrejelzését az IMF jelentősen, 3,0 százalékról 0,9 százalékra csökkentette. Igaz, arra számít, hogy a pénzromlás üteme 2015-ben 3,0 százalékra gyorsul majd.

A nemzetközi pénzügyi intézmény szerint a magyar folyó fizetési mérleg idén 2,7 százalékos, 2015-ben 2,2 százalékos többlettel zár majd, a munkanélküliség az idei 9,4 százalékról 2015-ben 9,2 százalékra csökken.

Az IMF jelentése a felzárkózó Európáról szóló részben egy rövid bekezdésben foglalkozott a lengyelországi és magyarországi kilátásokkal. Ebben az áll, mindkét országban a növekedésnek indult belső kereslet lehet az erősödés hajtóereje. Ezt támogatja a monetáris lazítás, a javuló munkaerőpiac és az európai uniós alapok, amelyek várhatóan föllendítik a közberuházásokat. A jelentés ugyanakkor megjegyezte, hogy Magyarország esetében, noha csökken, továbbra is magas a külső sérülékenység, és ez visszafoghatja a növekedést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.