Ungvárig szállítják a gázt a szlovákok

Megállapodott Ukrajna és Szlovákia arról, hogy Kijev milyen feltételekkel kaphat gázt a szlovák vezetékeken keresztül.

TK
2014. 04. 27. 0:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodást várhatóan hétfőn véglegesítik és írják alá – derül ki az Eustream szlovák gázszállító vállalat és Tomás Malatinsky gazdasági miniszter közleményéből.

Az egyezség szerint az Ukrajnába irányuló gázszállításhoz a vajáni (Vojany) erőmű céljaira kiépített, de jelenleg használaton kívüli vezetéket veszik majd igénybe, amely Ungvárig viszi majd a gázt. Korábbi közlés szerint a szállítás ősszel indulhat meg évi mintegy 3 milliárd köbméter kapacitással, amelyet folyamatosan 9-10 milliárd köbméterre növelhetnek.

Az orosz függőség csökkentésére törekvő Ukrajna akár gázigényének egyötödét is kielégítheti majd a szlovák vezetéken át. Szlovákia már korábban elkészítette tervezetét Ukrajna gázzal való ellátására, de Kijev a korábbi feltételeket nem fogadta el.

Az Oroszországból Ukrajnán át Európába szállító vezetékeken keresztül Szlovákiából jogilag nem lehetséges gázt „visszafolyatni” Ukrajnába, mert ezt az érvényben lévő szlovák–orosz szerződések tiltják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.