Uniós pénzek: szó sincs felfüggesztésről, elnézést kértek

Az Európai Bizottság korábbi levele nem „figyelmeztető”, „megszakító” és nem is „felfüggesztésről előzetesen értesítő” jellegű.

MNO
2014. 04. 30. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik internetes portál a hét elején arról cikkezett, hogy az Európai Bizottság levelet írt három magyarországi címzettnek, melyben ez áll: „További információkra van szükségünk, mielőtt teljesítenénk a következő kifizetéseket, amelyeket már az új intézményi rendszer nyújt be.”

A portál értelmezése szerint ez annyit jelent, hogy az Európai Bizottság leállítja az utalásokat, amíg nem kap választ a magyarországi pályázati rendszer átszervezésével kapcsolatban felmerült aggályaira.

Egy, az mno.hu birtokába jutott levélben – melyet Jack Engwegen, az Európai Bizottság Regionális Fejlesztési Főigazgatóságának Magyarországért felelős részlegének vezetője küldött a Miniszterelnökségnek – gyakorlatilag elnézést kért a félreértésekért.

„Először is elnézését kérem azért a kellemetlenségért, amelyet az igazgatók által küldött levél okozott a közreműködő szervezetek különböző minisztériumokba való integrációjával kapcsolatban. Ez a levél nem »figyelmeztető«, »megszakító« és nem is »felfüggesztésről előzetesen értesítő« jellegű. A levél célja, hogy további információkat szerezzünk, és arra számítunk, hogy ezeket még azon fizetési kérelmek leadása előtt rendelkezésünkre tudják bocsátani, amelyeket a módosított irányítási és ellenőrzési rendszer hagy jóvá” – áll a részlegvezető levelében.

Ebből tehát az következik, hogy az Európai Bizottság célja nem az illetékes magyar szervek megfeddése, de még csak nem is az uniós támogatások esetleges felfüggesztésére figyelmeztetnek, egyszerűen további információkat kérnek a Miniszterelnökségtől.

„Ami a levelet illeti, bízom abban, hogy a kért információt (vagy annak nagy részét) minél előbb el tudják juttatni részünkre” – áll még a levélben, amely felveti annak a lehetőségét is, hogy szükség lenne egy második szakmai találkozóra a felek között a kért információk elküldését követően.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára hétfőn közölte: az Európai Bizottságnak a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításával kapcsolatos vizsgálata sem a 2007–2013-as források kifizetését, sem pedig a 2014–2020-as pályázati időszak indulását nem befolyásolja.

Előzőleg Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője hétfőn közölte, hogy az Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.