Csak Belgrádban és Bukarestben volt olcsóbb az áram

A villamos energia átlagára Budapesten a harmadik legolcsóbb volt a vizsgált 23 európai főváros között áprilisban.

KG
2014. 05. 12. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest a múlt havi, kilowattóránkénti 13 eurócentes lakossági fogyasztói villamos energia átlagárával a tavaly nyári adatokhoz képest, a 2013. őszi rezsicsökkentéseknek köszönhetően négy helyet lépett előre a listán, egyebek mellett Varsót és Helsinkit is megelőzve.

A hivatal összehasonlító elemzése ugyanakkor rámutatott, hogy vásárlóerő-paritáson számolva már nem ilyen kedvező a helyzet a magyar fővárosban: más termékek és szolgáltatások árához viszonyítva Budapesten több mint másfélszer annyit kell fizetni a villamos energiáért, mint Párizsban.

A kimutatás az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adataira épül. Az árgyűjtés nemcsak a végfogyasztói árra terjed ki, hanem az egyes árelemekre is, így külön vizsgálja az energiadíjat, a rendszerhasználati (hálózati) díjakat, az energiaadót és az áfát. A vizsgált fogyasztók az egyes fővárosokra jellemző átlagos fogyasztók. (Az elmúlt, csaknem egyéves időszak adatait itt érheti el.)

Nemzeti érdek, hogy az Európában legolcsóbb energiához jussanak a magyar családok és vállalkozások – mondta április végén Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő.

 

Tovább csökkent a gáz ára

 

Az idei háromlépcsős rezsicsökkentéssel elsőként a gáz lett olcsóbb: az ára április 1-jétől, keddtől 6,5 százalékkal mérséklődött. A harmadik rezsicsökkentés folytatásaként az áram ára szeptembertől további 5,7 százalékkal, a távhőé pedig októbertől 3,3 százalékkal csökken.

 

A rezsicsökkentéssel eddig körülbelül 250 milliárd forint a családok zsebében maradt a szolgáltatók számlája helyett, és már áprilisban 25 százalékkal alacsonyabb fogyasztói gázárat fizetnek az emberek, mint 2012 decemberében – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden.

 

Van még tartalék az energiaszolgáltatóknál, ezért további rezsicsökkentés lehetséges – fejtette ki a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Varga Mihály.

(A rezsicsökkentés folyamatáról itt tudhat meg többet.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.