Oroszország megtette az első lépést

A Moody’s szerint az oroszok kínai gázügylete az Ázsia felé fordulás első lépése.

KG
2014. 05. 22. 22:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának szakértői szerint a 30 évre szóló, 400 milliárd dolláros ügylet – bár adósságból fedezett jelentős beruházásokat igényel a következő négy-öt évben – igen hosszú időtávot átfogó jellege révén, valamint a szinergiákból és a tevékenységi terület kiszélesítéséből eredő előnyök miatt hosszú távon kedvező hatást gyakorol a Gazprom adósminőségi megítélésére.

A Moody’s szerint jóllehet a megállapodást előkészítő orosz–kínai tárgyalássorozat több mint egy évtizedig zajlott, az ügynek végül lendületet adott az európai földgázkereslet gyengülése, a kínai széntüzelésű erőművek okozta súlyos környezetkárosítás és a kínai energiafogyasztás várható évi 7-8 százalékos növekedése.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a megállapodás értelmében Kínát a kelet-szibériai Bajkál-tótól nyugatra és északnyugatra újonnan felfedezett mezőkről látja el a Gazprom egy teljesen új vezetékrendszeren át. Ennek a megoldásnak egyértelmű gazdasági előnyei vannak a korábban szóba került lehetőségekkel szemben. Előzőleg ugyanis az merült fel, hogy Kína a nyugat-szibériai mezőkről kapna orosz földgázt, olyan vezetékeken keresztül, amelyek először háromezer kilométeren át szibériai, majd további ötezer kilométeren át kínai területen haladtak volna a fő kínai fogyasztókig.

A most megkötött ügylet alapján 2000-2500 kilométeres vezeték halad majd Kína északkeleti határáig, és onnan 1300 kilométeres további hálózat Pekingig – hangsúlyozza csütörtöki elemzésében a Moody’s. A hitelminősítő egyébként április eleje óta leminősítési felülvizsgálat alatt tartja a Gazprom és a Rosneft (Rosznyefty) egyaránt közepes befektetői, „Baa1”-es adósbesorolását.

A legnagyobb orosz földgázipari, illetve kőolaj-kitermelő cég osztályzati felülvizsgálatát a Moody’s annak idején azzal indokolta, hogy előzőleg ugyanilyen negatív vizsgálat alá vette Oroszország szintén „Baa1”-es államkötvény-besorolását.

A Moody’s indoklása szerint a Gazprom és a Rosneft besorolásának felülvizsgálata tükrözi a cég azon véleményét, hogy a két orosz vállalat osztályzata szorosan kötődik az orosz szuverén adósminősítéshez és továbbra is érzékeny Oroszország hitelképességének változására.

A hitelminősítő nem sokkal korábban jelentette be az orosz szuverén adósosztályzat leminősítési felülvizsgálatát, elsősorban azzal a lefelé módosított előrejelzésével indokolva a lépést, hogy az orosz gazdaságot az ukrajnai válságból eredő kockázatok az idén recesszióba sodorják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.