Szárnyra kapott a magyar gazdaság

A gyorsulási irányadó alapján 3 százalékos GDP-növekedés sem lenne meglepő 2014-ben.

VZ
2014. 05. 29. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilishoz viszonyítva 0,23 százalékkal növekedett a gyia, és már tizenhét hónapja töretlen a bővülés. A gyia tíz részindexe közül májusban ugyanannyi húzta felfelé a mutatószámot, mint lefelé.

A vártnál jobb első negyedéves GDP-adat, a növekedés szerkezetének kiegyensúlyozottabbá válása, valamint a második negyedévről kedvező képet festő gyia alapján úgy tűnik, hogy a gazdaság növekedési üteme az idei évben érdemben meghaladhatja a 2 százalékot. Sőt, ha az európai uniós források gyorsuló felhasználása fennmarad az év során, akkor akár 3 százalékkal is növekedhet az idén a gazdaság.

Óvatosságra inthet ugyanakkor, hogy az első negyedéves GDP-számot megdobták a választások előtti kormányzati költekezések, amelynek hatásai az év második felében már aligha jelentkeznek.

A gazdaság potenciális növekedési üteme ugyanakkor vélhetően sokkal lassabban áll helyre, hiszen a munkanélküliség elsősorban nem a piaci folyamatok javulása, hanem a közmunkaprogram felfutása miatt csökken, a beruházásokat pedig leginkább az állami (vagyis uniós) invesztíciók segítik. Jelenleg továbbra is 1-1,5 százalék körül lehet a potenciális növekedés üteme, mindazonáltal az elmúlt fél évben kisebb javulást lehetett látni – írja az újság.

A gyorsulási irányadó nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t (bruttó hazai termék) jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.