Brüsszel: Az orosz importkorlátozás aránytalan

A Kereskedelmi Világszervezet döntését kéri az Európai Bizottság a sertésembargó ügyében.

MD
2014. 06. 30. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva arra hivatkozva rendelt el teljes tilalmat januárban, hogy Litvániában és Lengyelországban néhány vaddisznóban sertéspestist mutattak ki.

Brüsszel áprilisban fordult a WTO-hoz az ügyben, de a hétfőn kiadott brüsszeli közlemény szerint a vitarendezési eljárás keretében tartott EU–orosz egyeztetések nem vezettek eredményre. Moszkva Brüsszel megítélése szerint arra sem hozott fel megfelelő indokot, hogy miért kell a továbbiakban is fenntartani a teljes beviteli tilalmat.

Brüsszel úgy ítéli meg, hogy az unióból származó sertésimport teljes tilalma ellentétes a WTO előírásaival. „Az orosz importkorlátozás nyilvánvalóan aránytalan, diszkriminatív és tudományos szempontból alaptalan. Miután ez ellentétes a nemzetközi kereskedelem szabályaival, nincs más választásunk, mint a WTO döntését kérni” – idézi a kommüniké Karel De Gucht kereskedelmi ügyekért felelős biztost.

Tonio Borg egészségügyi biztos hangsúlyozta, hogy az érintett területen minden szükséges óvintézkedést meghoztak, így a máshonnan származó sertés és sertéshús teljesen biztonságos. Ennek ellenére semmi jele annak, hogy Oroszország újra lehetővé tenné az importot az EU nem érintett részeiből – közölte Borg.

Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos szerint az embargó az elmúlt hónapokban 580 millió euró (180 milliárd forint) exportkiesést okozott az uniós sertéstenyésztőknek.

Brüsszel emlékeztet: a WTO-csatlakozással Moszkva vállalta, hogy nem tesz különbséget kereskedelmi partnerei és a hazai termelők között, valamint nem hoz a kereskedelmet indokolatlanul korlátozó intézkedéseket. Ennek dacára olyan országokból továbbra is engedélyezi a bevitelt, ahol hasonló vagy súlyosabb formában ütötte fel a fejét a sertéspestis, amely orosz vidékeken is gyakorta megjelenik, mégsem von maga után kereskedelmi korlátozásokat. A bizottság szerint Oroszország más mércét alkalmaz az uniós termelőkkel szemben, mint más országok vagy saját sertéstenyésztői esetében.

A sertéspestist januárban négy vaddisznóban mutatták ki Litvániában és Lengyelországban, a fehérorosz határ közelében. Az elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a vaddisznókkal egy olyan vírus végzett, amely minden valószínűség szerint éppen Oroszországból származott és Fehéroroszországon keresztül került az EU-ba. A sertéspestis halálos veszélyt jelent a disznókra, de más állatfajokra és az emberre nem veszélyes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.