Hazánkat dicséri a The Wall Street Journal

A lap Magyarország mellett Nagy-Britannia teljesítményét emeli ki.

MNO
2014. 06. 13. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió olyan gazdasági ortodoxiát tett magáévá, amit a költségvetési fegyelem, az inflációellenes monetáris politika és a gazdasági ügyekbe való korlátozott kormányzati beavatkozás jellemez. Ez ellen a legutóbbi években két ország intézett kihívást: Nagy-Britannia és Magyarország, melyek jelenleg az Európai Unió legjobban teljesítő tagállamai közé tartoznak – írja a gazdasági lap. Egyik ország sem tagja az eurózónának, s mindkét állam kormánya – több más európai országgal egyetemben – úgy látja, hogy az Európai Bizottság nem választott képviselői felhatalmazás nélkül akarnak beleszólni belpolitikai ügyeikbe.

A jegybank politikája gyökeres fordulatot vett, májusban a Magyar Nemzeti Bank az egymást követő 22. alkalommal csökkentette az irányadó kamatot. „Tudjuk, hogy az alacsony kamat jobban segíti a növekedést, mint a magas” – fogalmazott Darvas Zsolt, a brüsszeli Bruegel Intézet munkatársa. „A kamat szignifikánsan csökkent, ez talán segíthet” – fűzte hozzá. Magyarországon Orbán Viktor politikai szövetségeseit ültette a jegybanki vezetésbe – hívja fel a figyelmet a The Wall Street Journal.

A cikk felidézte, hogy a kormány több mint 230 ezer embernek kínált munkát a közmunkaprogram keretében, aminek következtében 3 százalékkal, 8 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. A lapnak nyilatkozó Orbán Gábor, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a program nem állandó megoldás az ország munkaerő-piaci problémáira, ám árulkodó jelek vannak arra, hogy a cégek egyre inkább a közfoglalkoztatásban részt vevők közül szereznek maguknak munkaerőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.