Nem marad ennyi a nyugdíjkorhatár

Szlovákiában 2017-től megkezdődik a nyugdíjkorhatár folyamatos emelése, hétévente egy évvel tolódik majd ki.

BuL
2014. 06. 11. 14:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pravda cikke szerint a pénzügyi tárca mellett működő IFP azzal számol, hogy Szlovákiában – a jelenleg 62 évben megállapított – nyugdíjkorhatár emelésének folyamata 2017-től folytatódik, s a jogosultság évente csaknem két hónappal, azaz átlagban hétévente egy évvel tolódik majd ki.

Az IFP szerint a nyugdíjkorhatár Szlovákiában tíz éven belül emelkedne 63 évre és 2070-ben érhetné el a hetven évet.

Az Európai Unió országai közül a szlovák nyugdíjkorhatár a viszonylag alacsonyabbak közé tartozik, például 62 évesnél korábban jelenleg csak a brit, román, bolgár, észt, horvát, lengyel és litván nők mehetnek nyugdíjba.

A csaknem öt és fél milliós Szlovákiában először idén májusban lépte túl a nyugdíjasok száma az egymilliót, számuk éves szinten 25 ezerrel nőtt. Az öregségi nyugdíj átlagos összege májusban 399 euró volt, a nyugdíjak túlnyomó többsége viszont ennél az összegnél alacsonyabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.