Varga elárulta a megoldást a devizahitelesek megsegítésére

Forintosítás útján eltüntethetők a devizahitelek, a pénzintézetek idővel meg fognak nyugodni.

NT
2014. 06. 24. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági növekedés kapcsán Varga Mihály a hírügynökségnek azt mondta, a növekedési kilátások összefüggnek az orosz-ukrán helyzettel, hiszen a térségben zajló események a meghatározó ipari ágazatok teljesítményére is kihatással vannak. A tárcavezető ehhez megjegyezte még: a visegrádi országok már így is megérezték azt, amit tőlük keletre zajlik, azon belül is azt, hogy csökkent az Ukrajnával lebonyolított kereskedelmi forgalom. Hozzátette, hogy Ukrajna csak 2,5 százalékos súllyal részesedik Magyarország külkereskedelméből, míg Oroszország a legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unión kívül.

A miniszter az év második felét a Reutersnek számba véve azt mondta, jelentős bevételnövekedést vár az áfából és jövedéki adókból. Ezt azért is nevezte fontosnak, mert ezekből korrigálni lehet a költségvetésben keletkezett negatív eltéréseket. (A központi költségvetés 817,3 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 109,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,3 milliárd forintos szufficittel zártak májusban.) Varga aláhúzta, az alacsonyabb infláció nincs hatással a költségvetésre, de ha szükség van rá, megteszik a megfelelő kiigazítási lépéseket.

A cikkben szóba került a devizahitelesek ügye is. A miniszter egy többlépcsős megoldást tart elfogadhatónak, amely nem veszélyezteti a bankrendszer egészséges működését, de jó megoldást jelent a devizahitelesek problémájára is. Emlékezetes, hogy Rogán Antal arra kérte a kormányt, hogy július 4-éig dolgozza ki annak a jogi hátterét, hogy a peres utakat lerövidítve a devizahitelesek visszakaphassák a nekik járó pénzt.

Olyan javaslat kell hogy szülessen, amely nem veszélyezteti a pénzintézeteket, ugyanakkor – mint emlékeztetett – olyan jogi probléma áll fenn, „amely fájni fog a bankoknak, de hosszú távon ez a kockázat eltűnik a könyveikből, és mindenki jól jár”. Szerinte több formában is kivezethetők Magyarországról a devizahitelek, de a legfontosabb és leghasznosabb megoldás a forintosítás.

Varga Mihály elárulta azt is, hogy a Franklin Templeton kévpsieletében hazánkba látogatott Michael Hasenstab. A tárgyaláson levont következtetések alapján a miniszter nem tartja kizártnak, hogy az Oroszországot és Ukrajnát – az ismert helyzetek miatt – elhagyó tőke egy része Magyarországra áramolhat. Azt is elmondta, hogy a nemzetközi cég előszeretettel vásárol magyar állampapírokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.