Bezár a Nokia-gyár, lépett a kormány

A Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elemből álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

BLM
2014. 07. 17. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nokia mobilüzletágát megvásárló cég világszerte racionalizálja működését, a következő egy évben 18 ezer pozíciót szüntet meg. Hozzáteszik, hogy a helyi jogszabályoknak megfelelően tárgyalásokat kezdeményeznek a munkavállalói érdekképviseletekkel. „Felelős vállalat lévén minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a terv által érintett munkatársak számára támogatást és tanácsokat adjunk az új lehetőségek felkutatásához” – áll a Microsoft közleményében.

Megjegyzik azt is, hogy a Microsoft továbbra is elkötelezett marad Magyarország iránt. „Továbbra is folytatjuk az ország társadalmát és gazdaságát érintő beruházásainkat” – írja a cég, hozzátéve: a Microsoft már több mint húsz éve megbízható partnere a magyar kormánynak, egy új típusú, infokommunikáció uralta világban, a Microsoft az ország megújításán dolgozik biztonságos és innovatív eszközei és szolgáltatásai révén.

A Bloomberg kedden számolt be a készülő leépítésről, melynek indoka a Nokia mobiltelefon-üzletágának integrálása és új növekedési stratégiája. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója egy hete vázolta fel az alkalmazottaknak küldött levélben a konszern stratégiai terveit, a mobilkészülékekre, a felhőtechnológiára és az üzleti szoftverekre helyezve a hangsúlyt.

A cégvezetés az érdekképviselet jelenlétében csütörtök délután bejelentette a munkavállalóknak a Nokia Komárom Kft. novemberig megvalósuló bezárását – mondta László Zoltán, a cég helyi Vasas Szakszervezeti Szövetség alapszervezetének vezetője, az üzemi tanács elnöke az MTI-nek. A dolgozóknak járó juttatásokról július 28-án kezdik meg az egyeztető tárgyalásokat, tette hozzá.

A Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elemből álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – közölte Szijjártó Péter. A KKM parlamenti államtitkára csütörtökön utasította a befektetési ügynökség vezetőit, hogy azonnal gyorsítsák fel az előrehaladott tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, melyek Komáromban komoly munkahelyteremtéssel járó termelő beruházást akarnak létrehozni.

A kormány emellett a Microsofttal szorosabbra fűzi a stratégiai megállapodásból fakadó együttműködést annak érdekében, hogy Magyarország a vállalatcsoport szempontjából a jövőben egyre inkább kutatás-fejlesztési központnak számítson – mondta Szijjártó.

Komárom városa minden tőle telhető segítséget megad a Microsoft-cégcsoport komáromi gyárának bezárásban érintett munkavállalóknak – közölte az önkormányzat a honlapján. Hozzátették: a céggel, a kormányzattal és az érdek-képviseleti szervezetekkel folyamatosan egyeztetnek és együttműködnek annak érdekében, hogy az elbocsátott dolgozók mielőbb a versenyszférában találjanak állást.

Kiemelték, hogy a városvezetés az elmúlt időszakban átfogó iparipark-fejlesztésbe kezdett, folyamatosan dolgoznak azon, hogy további befektetők települjenek Komáromba, és heteken belül egy több száz főt érintő munkahelyteremtésről tudnak majd beszámolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.