Hatalmas pofont kapott az Apple Kínában

A Siri hangfelismerő asszisztens eltávolítására is kényszerülhet Kínában árusított készülékeiből az Apple.

MD
2014. 07. 09. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalatot tavaly március óta perli a sanghaji Zhizhen Network Technology (ZNT), azzal vádolva az Apple-t, hogy az iPhone-okban és iPadekben lévő Siri hangfelismerő szolgáltatás használatával, illetve a készülékek Kínában való árusításával az amerikai cég megsértette a kínai vállalat szabadalmi jogait. A ZNT azt állítja: saját szoftverét, a Sirihez sokban hasonlító Xiao i chatrobotot már 2004-ben szabadalmaztatta a kelet-ázsiai országban, míg a Sirit csupán 2007-ben kezdték el fejleszteni.

Az Apple a vádakra válaszul az állami szellemi szabadalmi jogi szervezetnél próbálkozott: a Xiao i robot szabadalmának érvénytelenítését kérte. Ezt a hivatal elutasította, a fővárosi középfokú bíróság pedig megerősítette: a kínai vállalat szabadalmi jogai rendben vannak és támadhatatlanok.

A bírósági határozat komoly mértékben megnehezíti az Apple helyzetét a ZNT-vel szemben, a tét pedig óriási: a Xiao i robotot – amely nemcsak az Apple által is használt iOS rendszeren, de a rivális Androidon is fut – 100 millióan használják az országban, az Apple pedig, amennyiben a bíróság a kínai cég javára dönt, kénytelen lesz a Sirit tartalmazó termékeinek gyártását és árusítását befagyasztani az országban. A ZNT kitart állításai mellett, s azt is fontolgatja, kártérítést kér az amerikai óriástól.

Az Apple érvei a kínai sajtó szerint nem erősek: a Siri által nyújtott szolgáltatások jóval túlmennek a Xiao i chatrobot kapacitásain, és a két szoftver működési mechanizmusa is sokban különbözik. Az amerikai vállalatnak ez már a sokadik jogi esete Kínában: két éve 60 millió dollárt volt kénytelen fizetni a Shenzhen Proview Technology vállalatnak az iPad márkanév használatáért, majd két szerzői jogi pert is veszített, s egy harmadik jelenleg is folyamatban van az iTunes rendszerén letölthető dokumentumok és applikációk miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.