Újabb orosz McDonald'sra került lakat

Bezáratta a dél-oroszországi Sztavropol város egyetlen McDonald's éttermét a fogyasztóvédelmi felügyelet.

BLM
2014. 08. 25. 20:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakhatóság hétfőn kiadott közleményében egyebek között azzal indokolta a döntést, hogy a sztavropoli étteremben végzett ellenőrzés során a közegészségügyi-járványügyi előírások megsértését tapasztalta. Ha a legsúlyosabb bírságot szabják ki az érintett gyorsétkezdére, akár 90 napig is zárva kell maradnia, illetve több mint 600 ezer rubeles (mintegy 4 millió forintos) bírságot kell fizetnie.

Oroszországban immár a negyedik McDonald\'sra csapott le teljes szigorral a fogyasztóvédelem. A múlt hét közepén öt moszkvai gyorsétteremben találtak hiányosságokat, hármat azonnali hatállyal be is zártak. Köztük volt az amerikai hálózat „zászlóshajója”, a Puskin téri étterem, amelyet elsőként nyitottak meg, 1990. január 31-én.

Az orosz fogyasztóvédelem a múlt héten jelentette be, hogy átfogó, az ország szinte teljes területét érintő ellenőrzést tart az amerikai gyorséttermi hálózat egységeiben. Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy az orosz hatóságoknak nem áll szándékában betiltani a McDonald\'s működését. „Egyszerűen úgy alakult, hogy egy időben fejeződtek be az ellenőrzések (a McDonald\'s éttermekben az ország területén)” – mondta.

Számos szakértő azonban úgy véli, hogy a McDonald\'sok bezárása a Moszkva és a Nyugat közötti feszültség számlájára írható. Az orosz közegészségügyi és állatorvosi hatóságokat a múltban gyakran érte az a vád, hogy Oroszország geopolitikai érdekeit szem előtt tartva hoznak döntéseket. Például 2006-ban a grúziai borok importjának tilalmával, vagy tavaly, amikor kitiltották az orosz piacról a Petro Porosenko új ukrán elnök tulajdonában álló csokigyártó vállalat termékeit. Alekszej Rodzjanko, az oroszországi amerikai kereskedelmi és ipari kamara elnöke is azt gyanítja, hogy politikai okok állnak a gyorsétkezdék bezárása, illetve ellenőrzése mögött.

Az amerikai étteremlánc 1990 óta van jelen Oroszországban, jelenleg 85 városban 435 étteremmel. A vállalat 2013-as pénzügyi jelentése szerint a globális üzemi eredmény 35 százalékát az európai üzletek adták, amihez jelentős mértékben járult hozzá az orosz piac. Két orosz leányvállalatának bevételei meghaladták a 63 milliárd rubelt (több mint 441 milliárd forint), a nettó profit több mint 6,2 milliárd rubel (több mint 43 milliárd forint) volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.