Az ukrán gabonával is gondok vannak

Rontott az idei ukrán gabonatermés-kilátáson az ukrán mezőgazdasági miniszter.

BuL
2014. 09. 27. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mezőgazdasági minisztérium eddig 63 millió tonna gabona idei betakarítására számított, de a szakminiszter szerint ez nem tartható, a valós szám valószínűleg a 60 millió tonnához lesz közelebb.

A miniszter konkrétan nem indokolta, hogy miért lesz kevesebb gabona, csak annyit jegyzett meg, hogy az új számítások figyelembe vették a fegyveres összecsapások miatti terméskiesést az ország keleti felében, továbbá a Krím félsziget elvesztését.

Röviddel később az UkrAgroConsult arról számolt be, hogy az általa eddig várt 58,5 millió tonna helyett csupán 57,4 millió tonna gabonát sikerül majd betakarítani, részben mert a várt 27 millió tonnával szemben csak 25,9 millió tonna kukorica terem. Ez elsősorban annak a következménye, hogy az ország keleti felében lévő Donyeck megyében a kukorica 25 százaléka, Luhanszkban 30 százaléka károsodott a háborús események miatt olyan mértékben, hogy nem lehet betakarítani.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium közlése szerint eddig a vetésterület 73 százalékáról 40 millió tonna gabonát takarítottak be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.