Egymás után veszik a magyarok az új autókat

Augusztusban és az év első nyolc hónapjában is nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon.

MD
2014. 09. 01. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztusban 4766 új személygépkocsi került forgalomba, 14,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az első nyolc hónapban összesen 43 898 új autót helyeztek forgalomba, 20,7 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor.

A forgalomba helyezést követő két hónapon belül kivont gépkocsik számát is figyelembe véve augusztusban 4355 új személyautó került forgalomba, ami 23,3 százalékkal több az előző augusztusinál – derült ki a MGE közleményéből.

Az egyesület elemzése szerint a piaci növekedés folytatódik, ha némileg mérsékeltebb ütemben is: a bővülés éves szinten az első nyolc hónap után 20 százalék felett van. Közölték, hogy a céges vásárlás mellett ha nagyon lassan is, de a magánvásárlók is kezdenek visszaszivárogni az újautó-piacra, bár továbbra is inkább a használt kocsikat keresik.

Fontosnak nevezik, hogy valamennyi adat a piac jelentősebb elmozdulását mutatja. Hozzátették: annak ellenére, hogy most már vannak versenyképes finanszírozási ajánlatok a piacon, a finanszírozást elsősorban a cégek veszik igénybe, túlnyomórészt operatív lízing formájában.

Augusztusban 1229 új kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, 22,4 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. A forgalomba helyezett 336 nagyhaszonjármű 26,3 százalékkal haladta meg, a négy autóbusz pedig 17 százalékkal múlta alul a tavaly augusztusi adatot. A kishaszonjármű-piacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogramja, így az a válság előtti szint 70 százaléka körül van. A nagyhaszonjármű-piac esetében is szerepe van a jegybank programjának.

Az autóbuszpiac kis mérete miatt mutat jelentős havi eltéréseket, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést regisztráltak – hívta fel a figyelmet az MGE.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.