Egyre vagyonosabb a magyar lakosság

Gazdagodik a lakosság, csaknem 11 százalékkal nőtt egy év alatt a pénzügyi vagyon.

LM
2014. 09. 08. 7:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság hétfői cikkében ismerteti: a lakosság a válság kitörése óta rengeteg hitelt visszafizetett, megtakarításait pedig félretette. A bankbetétek az alacsony kamatok miatt már nem olyan kedveltek, az állampapírokat és a befektetési jegyeket vásárolják a kisbefektetők. Még júliusban közölte az Államadósság-kezelő Központ Zrt. (ÁKK), hogy júniusban csaknem 163 milliárd forint értékben fektetett a lakosság állampapírba, a havi értékesítés kétharmadát a bónusz magyar államkötvény adta.

Az idén félévkor 26 390,8 milliárd forintnyi vagyonuk maradt a háztartásoknak az adósságok levonása után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, ez csaknem 11 százalékkal több annál, amivel 2013 nyarán rendelkezett a lakosság. Az elmúlt két évben csaknem 25, az elmúlt három esztendőben pedig több mint 35 százalékkal lett gazdagabb a lakosság, 2009 tavasza óta pedig 75 százalékkal emelkedett a háztartásoknál lévő nettó vagyon értéke.

A válság kitörése óta háromszor fordult elő, hogy a lakosság nettó pénzügyi vagyona ideiglenesen csökkent, aminek oka mindig az volt, hogy a forint gyengülése miatt megnőttek a hitelállományok. Ez történt a 2008 végén és 2009 elején tapasztalt pénzügyi összeomlás idején, de szegényebbek lettek a háztartások a 2010-es választások után is, amikor politikusi nyilatkozatok hatására gyengülni kezdett a forint. Csökkent a lakosság pénzügyi vagyona 2011 harmadik negyedévében is, amikor bejelentették a végtörlesztést, ami szintén forintgyengüléshez és Magyarország leminősítéséhez vezetett – írja az újság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.