Fékeznek a lengyelek?

A következő héten több lengyel makrogazdasági adat is megjelenik, a Wall Street Journal napilap által kérdezett elemzők várakozásai szerint a legtöbb esetben romlik az adott mutató.

LR
2014. 09. 14. 18:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztusban a jelek szerint folytatódott a defláció a csökkenő élelmiszer- és üzemanyagárak miatt. Augusztusban mínusz 0,3 százalék lehet az éves szintű lengyel infláció az előző havi mínusz 0,2 százalék helyett. A várakozások szerint csak októberben vagy novemberben lehet újra pozitív tartományban az infláció az élelmiszerek drágulásával.

A lengyelországi feldolgozóipar teljesítménye az augusztusi beszerzésimenedzser-index (BMI) adatai alapján romlott. Ezt megerősítheti az ipari termelés 0,3 százalékosra várt éves szintű visszaesése. Júliusban még 2,3 százalékos éves termelésnövekedés volt. A feldolgozóipari termelés augusztusban elsősorban az autógyártás visszaesése és bizonyos szezonális hatások miatt csökkent a közgazdászok vélemény alapján. Adatok jelennek meg a lengyel külkereskedelmi mérleg változásáról is. Júniusban 333 millió euró volt a külkereskedelmi többlet, de az elemzők szerint ez júliusra már 229 millió euróra csökkent. Ezzel párhuzamosan a folyó fizetési mérleg hiánya 391 millió euróról 388 millió euróra mérséklődött, de ez még mindig jelentős egyensúlytalanság. A maginfláció és a foglalkoztatottság esetében nem számítanak változásra a piaci szakértők. A maginfláció augusztusban a júliusi 0,4 százalékos szinten maradhat, a foglalkoztatottság pedig ismét 0,8 százalékkal nőhet.

A lengyel központi bank 2013 júliusa óta nem változtatott alapkamatán, amely 2,5 százalékon áll, de szeptemberben a jegybank már jelezte, hogy októberben csökkentheti az alapkamatot, hogy élénkítse a gazdaságot. Az elemzők többsége szerint 2014 végére 2 százalékra csökkenhet a lengyel alapkamat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.