Kína mélypontra rántotta az olaj árát

26 hónapos mélypontra süllyedt a kőolaj ára a nemzetközi piacokon.

KG
2014. 09. 15. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai statisztikai hivatal szombati adatai szerint az augusztusi iparitermelés-növekedés 6,9 százalékra lassult éves összevetésben a júliusi 9 százalékos bővülés után, ez pedig elég volt ahhoz, hogy hétfőn 96,21 dollárra csökkenjen a Brent és 90,63 dollárra a WTI olaj hordónkénti ára.

„A nehézkes világszintű gazdasági növekedés miatt globálisan csökken az olajkereslet növekedésének mértéke” – nyilatkozta Varga Tamás, a PVM brókercég elemzője a Reuters hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a közel-keleti, az észak-afrikai és az oroszországi-ukrajnai problémák nem okoztak gondot az olajellátásban.

Líbiában az olajkitermelés szintje októberben elérheti a napi egymillió hordót, pedig négy hónappal ezelőtt még gyakorlatilag nulla volt az ország kőolajexportja. Ez jelentősebb termelési feleslegnek számít a mostani helyzetben.
Előző héten több arab állam olajügyi minisztere is találkozott és megvitatta az olajpiaci helyzetet, véleményük szerint a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) addig nem lép közbe, míg 85 dollár felett van a hordónkénti ár.

Hétfő este a határidős piacon a Brent hordónkénti ára októberi szállításra 0,19 százalékos napi csökkenés után 96,93 dollár volt, a WTI olaj ára viszont 0,10 százalékos napi drágulással 92,36 dollárra nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.