Csendes leépítés folyik a Tescónál?

Ellentmondanak egymásnak a multinacionális áruházlánc közleményei a társaságnál foglalkoztatottak létszámáról.

2014. 10. 08. 3:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre érdekesebb adatok derülnek ki a legnagyobb kereskedelmi vállalatként jegyzett Tesco Globál Áruházak Zrt. magyar munkavállalóinak foglalkoztatásáról. A brit anyavállalatú társaság lapunkkal nemrégiben azt közölte, jelenleg 23 500 alkalmazottat jegyeznek. Ám a cég honlapján is elérhető korábbi sajtónyilatkozatokban ettől eltérő számok szerepelnek.

Úgy tűnik, a valóságban ma több ezerrel kevesebben dolgoznak a Tescónál, mint két évvel ezelőtt, amikor a multivállalat stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormánnyal. Megírtuk, hogy a megállapodásban egyebek mellett rögzítették a Tesco jelentős foglalkoztatásbővítési szándékait az elkövetkező évekre, de a szerződés a szakiskolai tanulók gyakorlati képzéséhez nyújtott adókedvezményről és egyéb állami támogatásról is szól.

Az áruházlánc sajtóosztálya kérdésünkre közölte: a stratégiai megállapodás aláírásakor, 2012-ben a Tesco teljes létszáma több mint 24 ezer fő volt, ebbe a számba beletartoztak a tartós foglalkoztatottak vagy például a diákmunkások is. Az idei év első hét hónapjának adatai szerint azonban a teljes létszám közel 23,5 ezer fő, vagyis saját bevallásuk szerint most ötszáz munkavállalóval kevesebbet foglalkoztatnak.

Megkeresésünkre a Tescónál foglalkoztatottak számáról rendszeresen jelentést gyűjtő Központi Statisztikai Hivatal azt közölte, hogy az információk egyedi adatnak minősülnek és csak statisztikai célokat szolgálnak. Ezért a társaság külön engedélye nélkül a létszámadatokat nem áll módjukban kiadni lapunknak. Az áruházlánc saját közleményei azonban azt igazolják, hogy a cég által elismert ötszáznál jóval több embert bocsátottak el a Tesco üzletekből, ahonnan tömeges leépítést ugyanakkor nem jelentettek be az elmúlt években. Egy 2014. júniusi dátummal megjelentetett sajtóközlemény szerint a Tesco itthon közel 22 ezer magyar munkavállalót alkalmaz. Az egy hónappal később, vagyis júliusban megjelentetett közlemény szerint az alkalmazottak száma már csupán „közel 21 ezer” volt. Néhány héttel ezelőtt, szeptemberben már az szerepelt egy sajtóközlemény végén, hogy „itthon több mint 20 000 magyar munkavállalót alkalmaz” a cég. Ez ellentmond annak, amit a cég sajtóosztálya a múlt héten közölt lapunkkal. Akkor azt jelezték, hogy az idei év eddigi adatai szerint az áruházakban dolgozók létszáma 23 500 fő. A sajtóközleményekből viszont az derül ki, hogy az előző hónapban 20 és 21 ezer közé volt tehető a foglalkoztatottak száma, amely legalább háromezerrel kevesebb, mint a kormánnyal kötött megállapodás évében.

Mindez amiatt is érdekes, mert a Tesco újabb akciót hirdetett az idén végzett, munkanélküli fiataloknak. Azt ígérik, ideiglenes, majd tartós munkahelyhez juthatnak az áruházakban. A jogi szabályozás szerint azok a fiatalok, akik az idén végeztek, még október végéig – ameddig érvényes a diákigazolványuk – diáknak minősülnek. Az áruházlánc országosan 500 munkahelyet kínált fel főként pénztáros és árufeltöltő pozíciókba. A jelenleg 165 szakközépiskolával, valamint a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a Budapesti Corvinus Egyetemmel oktatási együttműködésben álló vállalat egyedi adókedvezményt kap az általa foglalkoztatott diákok után, illetve állami támogatást a gyakorlati képzéshez. Így a cég kedvezményes szakképzési hozzájárulást fizethet, amely ekkora arányban, részmunkaidőben foglalkoztatott diákok esetén többmilliós nyereséget jelenthet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.