Megszólalt a Bunge

Reakciójuk szerint nem állnak semmilyen áfacsalással összefüggő vizsgálat alatt.

NT
2014. 10. 31. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bunge Zrt. kiemeli: a több mint 430 munkavállalót foglalkoztató magyarországi vállalatcsoport teljes mértékben eleget tesz a magyarországi adózási követelményeknek. Kiemelt adózóként az elmúlt öt évben 3,5 milliárd forint társasági és több mint 11 milliárd forint egyéb adót és járulékot fizetett be a magyar államkasszába.

Tállai András nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár csütörtökön arról beszélt, hogy a Bunge érintett lehet áfacsalásos gabonakereskedelmi ügyekben. Emlékeztetett arra, hogy ennek a cégnek más országokban van problémája az adózással, hiszen például Argentínában több mint 400 millió dollárt követelnek tőle.

Most derül ki, hogy amerikai cégek érintettek ezekben az ügyekben, de hogy az érintettség pontosan milyen mély, és „a bot melyik oldalán, a jó vagy a rossz oldalán vannak, azt még nem tudjuk”, mert még nem zárult le a vizsgálat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

 

Ismert, Varga Mihály hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy 2011 óta már három cég, a Glencore, a Cargill és a Bunge bevonásával folyik gabonakereskedelmi vizsgálat. Ennek eredményeként idén februárban ötven helyszínen volt házkutatás, a cégeknél, könyvelőknél és ügyvezetőknél. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, hogy sikerült azonosítani a bűnszervezetet, tizennégy gyanúsított van, nyolc ember került vizsgálati fogságba, négyen pedig előzetes letartóztatásba.

 

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy a külföldi óriáscégek közül kettő is kitűnő kapcsolatokat ápol az Egyesült Államok legmagasabb politikai vezetésével. A Glencore alapítójának, akit az amerikai történelem legnagyobb adócsalójaként emlegettek, Bill Clinton hivatali idejének utolsó napján adott kegyelmet. Tavaly június 31-én pedig Barack Obama korábbi környezetvédelmi tanácsadója, Carol Browner a Bunge Limited igazgatótanácsának tagja lett. Browner ma is jelentős befolyással bírhat a Fehér Házban, ugyanis amellett, hogy Obama tanácsadója volt, Bill Clinton elnöksége alatt nyolc éven át vezette az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalát.

A Magyar Nemzet a héten cikkezett arról, hogy a Bunge részese volt egy Argentínában három évvel ezelőtt kirobbant több száz millió dolláros áfacsalási botránynak.

A Bunge Zrt. pénteki közleményében azt írta, nem kíván kommentálni „találgatásokra alapozott sajtómegjelenéseket” , és kéri a média képviselőit, hogy „hagyjanak fel a valótlan információk közlésével a Bunge Zrt.-vel kapcsolatban”.

A társaság belső folyamataira, döntéshozatalára, etikai magatartására a magyar és európai uniós jogszabályokon túl a legszigorúbb amerikai tőzsdei szabályozások is vonatkoznak, emellett a számtalan belső ellenőrzési pont is gondoskodik arról, hogy ezeknek és a jogszabályoknak egyaránt maradéktalanul megfeleljen működése során.

A Bunge Zrt. egy 1818-ban Hollandiában alapított nemzetközi vállalatcsoport leányvállalata. A cég az ország legnagyobb napraforgómag-felvásárlója és -feldolgozója, így a magyar agrárium szerves része mind adózás, mind a foglalkoztatottak és az érintett beszállítói kör szempontjából. A közlemény szerint a vállalat több mint huszonöt országba exportál gabonát, valamint túlnyomórészt magyar alapanyagból, magyar munkaerővel gyártott magas hozzáadott értékű termékeket, jelentős részt vállalva ezzel a hazai össztermékből.

A vállalat számtalan befejezett és folyamatban lévő több millió dolláros beruházása arról árulkodik, hogy hosszú távon hisz a magyar gazdaságban, célja pedig az, hogy a legjobb technológiát hozza Magyarországra, és ezzel értéket teremtsen – olvasható a közleményben. A cég árbevétele a közlemény szerint 2013-ban 140 milliárd forint volt, ebből az export 70 százalékot tett ki.

A Bunge Zrt. a tisztességes verseny elvét nemcsak magára nézve tartja kötelezőnek. A vállalat közvetlenül és közvetve több mint 2500 mikro-, kis-, közepes- és nagyvállalkozással áll kapcsolatban. Szigorú szabályok szerint vizsgálja a beszállítókat, a vevőket, illetve a megvásárolt gabona és olajos magvak minőségét – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.