Nem marad tovább a Lukoil

A Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajipari cég eladja az ugyancsak orosz Rosznyeftynek egy hatalmas venezuelai olajmező feltárása céljából létrehozott konzorciumban lévő részesedését.

NT
2014. 10. 03. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PDVSA venezuelai állami olajtársaság még 2009-ben orosz cégekkel, köztük a Rosznyefty és a Gazprom Nyefty vállalatokkal alkotott konzorciumot a Junin 6 olajmező feltárására. Akkori várakozások szerint a mintegy 30 milliárd dollár értékű beruházás révén 53 milliárd hordó kőolajat lehet majd kibányászni az Orinoco folyó térségében található olajövezetben.

A konzorciumban Venezuelának többségi, 60 százalékos a részesedése, a fennmaradó hányad az orosz cégek között oszlik meg. A Junin 6 2012-ben kezdett termelni.

A Kommerszant című orosz gazdasági napilap pénteken közölt értesülése szerint a Lukoil-részesedés értéke a konzorciumban 150 millió dollár körüli, az ügylet lezárása novemberben várható.

Venezuela a dél-amerikai térség legnagyobb olajtermelője, a világ 11. legnagyobb olajexportőre, az olajszektor a helyi gazdaság vezető ágazata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.