Putyin elmondta, mi lesz, ha Ukrajna megcsapolja a vezetéket

A Déli Áramlat gázvezeték kiépítését a szerelemhez hasonlította az orosz elnök.

TK
2014. 10. 16. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin reményét fejezte ki, hogy erre nem kerül sor. Hozzátette: Oroszország mindig megbízható partner volt, és megvannak a kellő tartalékok, hogy európai és ázsiai partnerei igényeit kielégítse. Moszkva azt követően állította le az Ukrajnába irányuló gázszállítást, hogy a Gazprom közölte: Kijev több milliárd eurós tartozást halmozott fel.

Putyin kiemelte: amennyiben Ukrajna mégis megcsapolná a tranzitvezetékeket, Oroszország – a 2008-as helyzethez hasonlóan – annyival csökkenti majd az Európába szállított gáz mennyiségét, amennyit az ukránok elvesznek belőle. Hozzátette, hogy Milánóban az Ázsia-Európa Találkozón is a gázellátásról fog beszélni.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Oroszország nem szeretné, ha energiaválság alakulna ki. „Teljes felelősséggel állíthatom, hogy nem lesz semmilyen válság az orosz fél hibájából” – jelentette ki az orosz államfő.

A Déli Áramlat gázvezeték kiépítését a szerelemhez hasonlította az orosz elnök. Szerinte mindkét esetben csak akkor lehet boldogságról beszélni, ha mindkét fél részt vesz benne. „Nem tudunk egyedül több milliárd eurós vezetéket kiépíteni, ha partnereink még azon gondolkodnak, hogy kell-e egyáltalán ez a projekt, vagy sem” – magyarázta Putyin. Kifejtette, hogy a Déli Áramlat gázvezetékre azért van szükség, mert az európai felhasználók számára csökkenti a tranzitkockázatokat. A gondok kizárólag politikai kérdésekből adódnak, és ez a jelen esetben árt a gazdaságnak – tette hozzá az orosz elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.