Szijjártó elmondta, hogy mire számít Kanadától

Újabb kanadai befektetések várhatók Magyarországon, és számítani lehet a kétoldalú kereskedelem bővülésére is – mondta.

VZ
2014. 10. 24. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a találkozó azért is jelentős volt, mert Ottawában 13 éve nem fogadtak magyar külügyminisztert, és mert a két ország 50 éve vette fel a diplomáciai kapcsolatot.

A dinamikusan növekvő kétoldalú gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokkal kapcsolatban elhangzott, hogy 13 év alatt a kereskedelmi forgalom megnyolcszorozódott, és az idei év első hét hónapjában a magyar export 33 százalékkel nőtt. A kanadai tőkebefektetések számára Magyarország a 12. legfontosabb tőkebefektetési célpont, az országban jelenleg 3 milliárd dollárnyi kanadai befektetés van alapvetően az autóipar, az élettudományok és az ingatlanfejlesztés területén.

Szijjártó az MTI-nek elmondta, hogy a kanadai vállalatvezetőkkel folytatott tárgyalásai alapján a közeljövőben újabb kanadai befektetések várhatók Magyarországon, elsősorban az autóipari beszállítások területén.

A magyar miniszter kanadai partnerének elmondta, a nyitott gazdaságú Magyarországon az export teljesítménye nagymértékben meghatározza a nemzetgazdaság teljesítményének egészét, ezért abban érdekelt, hogy a nemzetközi kereskedelmi forgalomban minél kevesebb vám és bürokratikus akadály legyen.

„Magyarország elkötelezett támogatója a Kanada és az Európai Unió között folyamatban lévő szabad kereskedelmi tárgyalások mielőbbi lezárásának. Úgy kalkulálunk, hogy a megállapodás nyomán a magyar export jelentősen bővülhetne, tekintettel arra, hogy a várakozások szerint az EU exportja 24,3 százalékkal nőhetne Kanada irányába. Ezen belül a magyar export mind közvetlenül, mind közvetve, német és francia vállalatokon keresztül jelentős növekedést tudna elkönyvelni” – nyilatkozott Szijjártó Péter.

A tárgyalások energiapolitikai szegmensével kapcsolatban a miniszter kijelentette: a minél több gázbeszerzési forrás után néző Európa, ezen belül főleg Közép-Európa szempontjából kifejezetten előnyös fejlemény, hogy Kanada, a világ ötödik legnagyobb földgázkitermelője, exportjának diverzifikálásán dolgozik.

„Reméljük, hogy azok a kanadai tervek, amelyek arról szónak, hogy LNG-terminálokat (a cseppfolyósított gáz szállításához, fogadáshoz kialakított állomások) telepítenek, valósággá tudnak válni. Ebben az esetben az észak–déli folyosó kiépülésével Közép-Európa egy új beszerzési forráshoz juthat majd, ami óriási előrelépés lenne a regionális energiabiztonság területén” – mondta.

John Baird elismerését fejezte ki azért, hogy Magyarország az elmúlt időszakban komoly mennyiségű gázt szállított Ukrajnának.

A miniszter beszámolója szerint a geopolitikai kérdések közül elsősorban az iraki helyzetről folytattak eszmecserét. Szijjártó Péter elmondta, Magyarországnak az a célja, hogy egy olyan nemzetközi összefogás jöjjön létre, amelynek nyomán a keresztény közösség kiirtására törekvő Iszlám Állam vezetőit minél előbb a Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítják, és ennek ügyében már szorgalmazta a nemzetközi összefogást. A magyar külügyek irányítója köszönetet mondott partnerének azért, hogy Kanada 58 évvel ezelőtt, 1956-ban 40 ezer magyart fogadott be, akiknek leszármazottai ma már elismert és jó polgárai Kanadának.

Szijjártó Péter tolmácsolta Magyarország szolidaritását az ottawai háborús emlékműnél és a parlamentben elkövetett terrortámadás miatt és kifejezte részvétét az áldozat családjának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.