Bajban az oroszok és az ukránok is

Az orosz arany- és devizatartalék 200 millió dollárral csökkent egy hét alatt.

RZ
2014. 11. 30. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz jegybank adatai szerint az arany- és devizatartalék 420,4 milliárd dollár volt a vizsgált időszakban. Ez 200 millió dollárral kevesebb az egy héttel korábbinál, amikor 800 millió dollárral esett az azt megelőző héthez képest, még egy héttel korábban 7,2 milliárd dollárral zuhant.

A múlt év végén az orosz arany- és devizatartalék 509,6 milliárd dollár volt. Oroszország arany- és devizatartaléka tavaly novemberben kezdett csökkenni, akkor 524,3 milliárd dollárt tett ki, azóta 103,9 milliárd dollárral apadt. Az orosz jegybank októberben összesen 30 milliárd dollárt adott el a rubel gyengülésének megállítására.

Ukrajna államadóssága 72,9 milliárd dollár volt október végén, csaknem kétszerese az egy évvel korábbinak - közölte az ország pénzügyminisztériuma. A minisztérium adatai szerint a küladósság 39,8 milliárd dollárt tett ki, ami a teljes adósság 54,6 százaléka, míg a belső adósság 33,1 milliárd dollár volt, a teljes tartozás 45,4 százaléka. Tavaly októberben Ukrajna államadóssága 38,6 milliárd dollár volt.

A pénzügyminisztériumi jelentésből az nem derült ki, hogy mekkora az államadósság aránya a hazai össztermékhez (GDP) képest. Közel másfél hónapja azonban Olekszandr Slapak pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna GDP-hez mért államadóssága veszélyes és igen kockázatos szint közelében áll.

Olekszandr Slapak akkor azt mondta, hogy „a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államadósság gyakorlatilag elérte a 60 százalékot, azt a szintet, ami már igen kockázatos és veszélyes Ukrajnának”. A pénzügyminiszter bejelentette: „a jegybankkal közösen olyan tervet dolgoznak ki, hogy jövőre ne emelkedjen tovább az államadósság, mert annak törlesztése már rendkívül fájdalmas lenne”. A múlt év végén a GDP-arányos ukrán államadósság 41,03 százalék, 1997–2013 között átlagosan 33,22 százalék volt. A GDP-hez mért legmagasabb ukrán államadósság 1999-ben volt, 61 százalékkal, a legalacsonyabb pedig 2007-ben, 12,3 százalékkal.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.