Fontos dolgot jelentett be az orosz jegybankelnök

További külső sokkokat kizárva van a rubelben erősödési potenciál.

TK
2014. 11. 15. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rubel árfolyamának tervezettnél korábban bevezetett lebegetéséről szólva a jegybankelnök megjegyezte, hogy „a piaci szereplőknek meg kell tanulniuk együtt élni az új helyzettel, és akkor a fluktuációk is el fognak csitulni”. Az elmúlt napokban intenzív spekulációs nyomás nehezedett a rubelre – mondta, hozzátéve, hogy a jegybank minden szükséges lépést megtett az árfolyam-ingadozás minimalizálására.

Az idén ősszel a rubel árfolyama jelentősen gyengült, az év eleje óta értékének mintegy 40 százalékát adta le. November 7-én rekordmélységet érintett a rubel árfolyama euróban 60-as, dollárban 48-as jegyzésnél. A jegybank ekkor nem késlekedett jelezni beavatkozási készségét az ország pénzügyi stabilitásának megvédése érdekében.

„Fenntartjuk magunknak a jogot (a beavatkozásra). Figyelemmel követjük a devizapiaci eseményeket. A váratlan és nagy összegű nyíltpiaci beavatkozások mellett – amelyekre egyébként csak ritkán kerülhet sor – még számos más eszköz áll a rendelkezésünkre a spekulánsok megfékezésére, beleértve a rubellikviditás biztosítását is” – mondta Elvira Nabiullina.

A jegybankelnök az interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy a rubel árfolyamának lebegtetése megerősíti a gazdaság külső sokkokkal szembeni ellenálló képességét. „Lebegtetett devizaárfolyam esetén ha az árfolyam csökken, az a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzését és a negatív gazdasági hatások kivédését szolgálja” – mondta, hozzátéve, hogy az árfolyam lebegtetése korlátozza a devizapiaci spekulánsok lehetőségeit.

Az orosz jegybankelnök szerint a jelenlegi rubelárfolyam-krízist nem lehet sem az 1998-as, sem a 2008–2009-es pénzügyi válsághoz hasonlítani. Hangsúlyozta, hogy az orosz gazdaság gyökeres átalakuláson ment át, és sokkal stabilabb alapokon áll mint korábban. Rámutatott, hogy bár gazdasága továbbra is erősen olajexportfüggő, Oroszország sokat tanult a korábbi válságokból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.