Százmilliárdot keres a nagy cégeken az adóhivatal

Az ügyek többségében valamely nemzetközi vállalatlánc magyar tagját ellenőrizte a hatóság.

Jakubász Tamás
2014. 11. 13. 9:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétezer alkalommal ellenőrzött cégcsoportokat az elmúlt két és fél évben az adóhivatal. A hatóság százmilliárdot is meghaladó hiányzó adóra bukkant. A különféle vállalatcsoportok vizsgálatakor tíz ügyből legalább nyolcnál találtak szabálytalanságot. Legtöbbször kereskedelmi társaságok és idehaza gyártást végző vállaltok ügyeit tekintették át a revizorok. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése szerint az ügyek számottevő részében valamely nemzetközi vállalatlánc magyar tagját ellenőrizték. Ezekben az esetekben a külföldi cégközpontban maghatározott elveket, stratégiát követte a honi szereplő, a történéseket így legtöbbször más országból irányították. Ennek nyomán a hazai eredetű pénzek másutt köthetnek ki, s utánuk ott is róhatják le az adót.

– A vállalatcsoport résztvevői közötti ügyleteknél számos kérdést vet fel az úgynevezett transzferárak témaköre – erről már Békés Balázs beszélt a Magyar Nemzet kérdésére. Az amerikai székhelyű adótanácsadó cég, a Ryan regionális vezetője lapunknak nyilatkozva egy példán keresztül mutatta be az adóhivatal által is rendszeresen vizsgált folyamatot.

– Vegyünk egy alkatrészeket gyártó társaságot – kezdte a szakember. – Feltételezzük – folytatta –, hogy a szóban forgó vállalat a kutatást az egyik országban végzi el, a gyártással másik, a reklámozással harmadik államban foglalkoznak, a pénzügyeket pedig a negyedikben intézik. Az egyes egységek különféle szolgáltatásokat nyújtanak egymásnak, mégpedig ellenérték fejében. Itthon és másutt is az adóhivatal azt ellenőrzi, hogy az egymás közötti ügyleteiknél is a piacon kialakult árakat alkalmazzák-e a cégcsoport vállalkozásai – mondta Békés Balázs, megjegyezve: az alacsony vagy a magas árak ugyanis jelentősen befolyásolhatják az egyes országokban keletkező adófizetési kötelezettséget. Az árak alátámasztására többnyire dokumentáció készül – az ellenőrzések alkalmával az adóhatóság is az ebben foglaltakat veszi kiindulási alapul. Ennek kapcsán a szakember megjegyezte, hogy a cégek számos módszerrel számíthatják ki az árakat, ám az adóhivatal sokszor azt állapíthatja meg: a választott módozat nem megfelelő, a cég hibát követett el, helytelen számítási megoldást választott. Békés Balázs – szavait zárva – hozzátette: a nézetkülönbségek miatt a vállalatcsoportok sok esetben bíróság előtt támadják meg az adóhatóság érintett döntéseit.

A hazai perek kapcsán megkérdeztük a NAV-ot is. A szervezetnél annyit közöltek: a hazai igazságszolgáltatás az utóbbi időszak eseteinek döntő többségében úgy foglalt állást, hogy az adóhivatal eljárása helytálló volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.