A második legnagyobb bank jöhet létre így

Eldöntött tény, hogy összevonják a Budapest Bankot (BB) és az MKB Bankot – írja szerdai számában a Világgazdaság.

MD
2014. 12. 16. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összevonással könnyebben megvalósíthatók az állam által üdvösnek tartott stratégiai célok a szolgáltatói szektorral kapcsolatban – olvasható a napilap hasábjain. Hozzáteszik, az egyesülés csak a BB adásvételének lezárulta után lehetséges.

Az összevonással az OTP Bank mögött a második legnagyobb banki szereplő jönne létre a magyar piacon. A két hitelintézet együttes mérlegfőösszege 2013 végén 10,2 százalékos piaci részesedést mutatott – írja a lap a jegybank adataira hivatkozva.

Az egyesített állami bank kiemelkedő pozíciókat érne el a kis- és középvállalkozói finanszírozásban is, valamint 180 fiókból álló értékesítési hálózat jönne létre, ami a nagy lakossági bankok hálózata után a legnagyobb lenne. A Világgazdaság úgy értesült, hogy az újonnan létrejövő pénzintézet vezető szerepet töltene be a lakossági állampapír-forgalmazásban, ami – a hálózat mérete miatt – a Magyar Államkincstárénál eredményesebb is lehetne.

Ismert, a magyar állam és a korábbi tulajdonos GE december 4-én írta alá a Budapest Bank megvételéről szóló előszerződést. 2015 első felének végére zárulhat a pénzintézet átadás-átvétele, de nem akarják örökre állami tulajdonban tudni a bankot – közölte akkor Varga Mihály.

Az MKB Bank adásvétele szeptember 29-én zárult le, a Bayerische Landesbank és a magyar államot képviselő nemzeti fejlesztési miniszter által aláírt szerződés alapján a bank hazai tulajdonba került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.