Özönlenek a külföldi turisták Magyarországra

Az év első nyolc hónapjában a külfölditurista-érkezések száma 7,6 százalékkal nőtt. Világszinten 4,8 százalékos a növekedés.

BLM
2014. 12. 31. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: Magyarországon a nemzetközi turisztikai bevételek közel 10 százalékos növekedést mutattak az előző év azonos időszakához képest ugyanebben az időszakban, ezzel Magyarország valamennyi versenytársánál jobban teljesített.

Bár a 2014-es év egészéről csak jövő februárban lesznek előzetes adatok, a jelenlegi számok azt mutatják, rekordévet zárhat a turizmus, amely a magyar gazdaság meghatározó ágazatává vált. „Turisztikai sikertörténetet írunk” – fogalmazott a vezérigazgató. Hozzátette: folyamatosan emelkedik a vendégek és a vendégéjszakák száma, a belföldi és külföldi vendégek költése és a nemzetközi utasforgalmi egyenleg is.

Hangsúlyozta, hogy nemcsak tovább nőttek a turizmus fontosabb mutatói, de a fejlődés egyben kiegyensúlyozott is, január és október között minden egyes régió forgalma emelkedni tudott. Jelentőségét jól mutatja az is, hogy a turizmus mintegy 6 százalékkal járul hozzá közvetlenül a magyar GDP-növekedéshez és körülbelül 10 százalékkal közvetve – mondta a szakember.

Kiemelte, hogy Magyarország mint úti cél még soha nem kapott annyi nemzetközi elismerést, mint az elmúlt néhány évben. Budapest lett például a világ egyik legnagyobb utazási oldala, a TripAdvisor szerint a legjobb ár-érték arányú város 2014-ben.

A turizmus közel 5 milliárd forintos kerettel szerepel a 2015-ös költségvetésről szóló törvényben, ami azt jelenti, hogy több mint kétmilliárd forinttal több jut jövőre az ágazatra – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium ágazatért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott év végi interjújában. Ruszinkó Ádám hozzátette: reményeik szerint a turizmusban tapasztalt kedvező idei tendenciák tartósak maradnak, megteremtve többek között a bérfejlesztés alapjait a turizmushoz kapcsolódó ágazatokban.

Kiemelte, hogy a kormányzat és a parlament döntésével a Szép-kártya megőrzi kedvezményes adózását, és jobb helyzetbe is sikerült hozni. Évi 200 ezer forint feletti összértékű béren kívüli juttatás felett – 450 ezer forintos felső határig – kizárólag Szép-kártya-feltöltés választható a legkisebb adóteherrel – ismertette. A kártyabirtokosok száma az idén júliusban átlépte az egymilliót, az év első tizenegy hónapjában az előző évihez képest 8 százalékkal többet, 67,5 milliárd forintot költöttek a Szép-kártyákról. A feltöltések még ennél is nagyobb mértékben bővültek – jelezte Ruszinkó Ádám.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.