Ukrajna egyre inkább Nyugat felé fordul gázért

Kijev már 4 milliárd köbméter földgázt vásárolt Európából, Oroszországtól mind kevesebbet vesz.

GB
2014. 12. 13. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó honlapjára felkerült adatok szerint Ukrajna a tavalyi év első 11 hónapjában 2,1 milliárd köbméter, egy évvel korábban 0,1 milliárd köbméter földgázt importált Európa felől. A legtöbb földgáz Szlovákián keresztül áramlott Ukrajnába az idei csaknem egy évben. Magyarország szeptember 25-e óta átmenetileg szünetelteti a gázszállítást Ukrajna felé.

A Gazprom június közepén állította le a gázszállítást Ukrajnának, mert a szomszédos állam moszkvai számítások szerint 5,3 milliárd dollárral tartozott a korábban leszállított energiahordozóért.

Ukrajna azóta rendezte adósságának egy részét. A két ország között októberben létrejött megállapodás szerint Oroszország hajlandó újraindítani a gázexportot Ukrajnába, de csak annyit szállít, amennyit előre kifizet Kijev. Ukrajna december elején 378 millió dollárt utalt át Oroszországnak, amely december 9-én megkezdte a szállítást.

Ukrajna gázfogyasztása évi mintegy 50 milliárd köbméter, ebből húszmilliárd köbmétert maga termel. Ukrajna korábban kizárólag Oroszországból importált földgázt, mára az orosz gázimportnak a 60 százalékát már kiváltotta.

Ezzel egyidejűleg Andrij Kobolev, az ukrán Naftohaz igazgatótanácsának elnöke kijelentette: csökkenhet az Ukrajnába irányuló orosz gáz ára az olajárak esése miatt jövő év első negyedévében. – A mostani 1000 köbméterenkénti 375 dollárról 340 dollár alá csökkenhet az orosz gáz ára 2015 első negyedévében – mondta az illetékes. Várakozását azzal magyarázta, hogy az Oroszországból Ukrajnába érkező gáz árát – a jelenleg érvényes szerződés szerint – az olajárakhoz kötötték. A kőolaj globális ára csaknem 40 százalékkal esett június óta.

„Arra számítunk, hogy folytatódik az árcsökkenés és a nyáron még olcsóbb lesz a gáz” – mondta Andrij Kobolev.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.