Komoly razziát tartott a NAV

Három napig tesztelték az Ekáert.

MNO
2015. 01. 27. 21:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Suller György Attila közleménye szerint a múlt heti ellenőrzés-sorozaton a kockázatelemzést végző Ekáer-csoportok több olyan gazdálkodót azonosítottak, akikkel szemben megalapozott a gyanú a közösségi importtal és exporttal összefüggő visszaélésre. Emellett kameraadatok alapján kiválasztottak több mint 1400, Ekáer-szám igénylésére kötelezett szállítmányt, amelyek közül 801 rendelkezett a szükséges azonosítóval. Az online árukövető rendszerbe bejelentkezett szállítmányok közvetlen ellenőrzése néhány percig tartott – jegyezték meg.

A szóvivő szerint az akció kiemelkedő eredménye egy 75 tonnás, lengyel származású, jelöletlen burgonyaszállítmány lefoglalása volt. De előfordult olyan narancsszállítmány is, amely az országba való belépéstől a következő mérlegelési pontig „elhagyta” szállítmánya jelentős részét, továbbá több tűzifaszállítmány is a NAV látókörébe került.

Az akció alatt a tartozásokat is vizsgálták, ennek nyomán több, milliárdos kintlévőséget tovább vizsgál a hivatal. Az érintettek társadalombiztosítási bejelentési kötelezettségét is ellenőrizték, és több esetben bebizonyosodott, hogy a munkáltatók elmulasztották bejelenteni alkalmazottaikat.

Szintén többször előfordult, hogy eltért egymástól a szállítmány bejelentésben szereplő és tényleges súlya. Emellett 143 kockázatos élelmiszer-szállítmánynál mulasztották el a bejelentést, két esetben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is eljárást indított.

A közlés szerint a március elsejéig tartó próbaüzemben az ehhez hasonló akciók eredményeinek értékelése, az érintett gazdálkodók visszajelzései alapján a rendszer finomhangolása várható. Az Ekáer-szám hiánya miatt nem szabtak ki mulasztási bírságot, de minden ellenőrzött gazdálkodót tájékoztattak a január 1-je óta hatályos kötelezettségeikről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.