Odacsaptak Oroszországnak

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot hétfőn a Standard & Poor's hitelminősítő.

BLM
2015. 01. 26. 19:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az S&P hétfőn este Londonban bejelentette, hogy a hosszú és rövid futamidejű orosz szuverén devizaadósság-állomány besorolását az eddigi „BBB mínusz/A-3”-ról egy fokozattal „BB plusz/B”-re rontotta, további negatív kilátással.

A hosszú futamidejű devizakötelezettségek „BB plusz” besorolása egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású „BBB” sáv alsó szélétől, vagyis a Standard & Poor\'s által Oroszországra eddig érvényben tartott „BBB mínusz”-tól, így Oroszország hosszú lejáratú szuverén devizaadósságának minősítése ennél a cégnél átkerült a spekulatív – befektetésre már nem ajánlott – kategóriába.

Január 17-én a Moody\'s minősítette vissza Oroszországot a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a jelentős egyidejű olajár- és devizaárfolyam-sokk tovább rontja az orosz gazdaság már most is gyenge növekedési kilátásait.

A Fitch egy héttel korábban jelentette be Oroszország leminősítését a befektetési ajánlású sáv aljára, és az új hosszú távú osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.