Rossz hír az oroszoknak

Keddre újabb öt és fél éves mélypontra csökkent a nyersolaj ára.

HZS
2015. 01. 06. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb kőolaj-exportőre továbbra sem mutat hajlandóságot a kitermelés csökkentésére, valamint Oroszországban, Irakban is évtizedes rekordokat döntött az olajkitermelés. Az Egyesült Államokban a palaolaj-kitermelés továbbra is erőteljesen növekszik. Elemzők szerint az árak eséséhez ezenkívül hozzájárul a gyengülő euró és az erősödő dollár, valamint a görög gazdaság állapotával kapcsolatos bizonytalanság is.

Szaúd-Arábia királya, Abudullah éves televíziós beszédében, amelyet a 90 éves uralkodó betegsége miatt a koronaherceg mondott el, úgy fogalmazott: „A feszültségeket több tényező okozza, elsősorban a lassuló világgazdasági növekedés. Ezek a feszültségek nem újak az olajpiacon, a múltban is erős akarattal, bölcsességgel és tapasztalattal kezeltük őket, a mostani fejleményeket is így fogjuk kezelni.\"

Szakértők szerint Szaúd-Arábia azért nem csökkenti kitermelését, hogy az olajárak alacsonyan tartásával visszaszerezze piaci részesedését, amelyet elveszített az amerikai palaolaj-kitermelőkkel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.